Hae
Gaalanainen

On vaarallista jos Koskelan murhaajat eivät saa maksimirangaistusta!

Kun esikoiseni syntyi elokuussa 2008, kaikenmaailman pelot, jotka olivat aikaisemmin olleet jo nupullaan täyttivät mielen. En ikinä oikein jaksanut olla huolissani jostain ihottumasta – ne kun hoituivat rasvalla. Olin kaveripiirini ensimmäisiä äitejä; tärkeimmälle tuntui kasvattaa lapselle sosiaalinen piiri ihmisiä ja kavereita; ihmissuhteita, jotka kantaisivat koko loppuelämän. Olin aina ollut herkkä koulukiusaamiselle ja kouluväkivallalle. Olen kirjoittanut siitä aikaisemmin täällä.

Pahin pelko maailmassa oli, että lapsi jäisi ulkopuoliseksi tai hänestä tulisi kiusaaja. Jostain syystä varsinkin poikalapset ovat herättäneet minussa suojelunhalua; en tiedä johtuuko se siitä, että olen kaksi kertaa mennyt väliin, kun poikaa on kiusattu joukolla yhtä vastaan. Tuollainen toiminta; monta vastaa yksi, ei herätä minussa muuta kun ihmetystä ja kuvotusta. Ymmärrän vielä sen, että jos pienenä tulee riitaa painitaan kaksin; mutta joukolla yhden kimppuun käyminen on säälittävää. Siihen pystyy kuka tahansa.

Miten koulukiusaamiseen ei puututtu yhdeksän vuoden aikana?

Kun pohdin nuorena äitinä näitä asioita, Koskelassa joulukuussa surmattu,  ystävälliseksi ja kaikille kivaksi kuvailtu poika oli neljävuotiaana päiväkodissa. Ilta-Sanomille tuttava kertoo, miten häntä kylmää, kun hän katsoo tarhakuvaa, jossa uhri hymyilee vielä iloisesti. Ehkä hänellä on yllä Disneyn Autot-elokuvan paita, tuo elokuva kun sai noihin aikoihin ensi-iltansa. Uhrin Instagram-tililtä löysin, että hän on ollut taitava ja innokas piiirtäjä, yhdessä kuvassa vilahtaa myös Disney-hahmoja. Tuttavan mukaan pienenä pojalla oli vielä ystäviä.

Esikoiseni aloittaa päiväkodissa tammikuussa 2010. Vastoin pelkoja kaikki menee ihan hyvin. Puutun muutaman kerran ulkopuolelle jättämisiin, ja myös oman lapsen puhetapaan. Lapset opettelvat, muta myös oppivat, kun jaksaa puuttua ja kasvattaa. Syntymäpäiville kutsutaan läpi päiväkodin ajan koko ryhmän tytöt. Koskelan uhri on  vuonna 2010 esikoulussa, ehkä hänkin on saanut vielä yhden onnellisen lapsuusvuoden, ennen hänen loppuelämän mittaisen kidutuksen, koulun alkamista?

Useat lähteet ovat kertoneet, että kouluväkivalta ja jossain tapauksissa kiusaaminen alkoivat Koskelan uhrin kohdalla heti ensimmäisellä luokalla. Päivä päivältä, vuosi vuodelta kiusaaminen oli pahentunut; lopulta uhri oli kulkenut koulun käytävillä pää painuksissa.

Esitin aikaisemmin, miksi pahimpia kouluväkivallan käyttäjiä ei laiteta sairaalakouluun? Miksi sinne on taas laitettu uhri, jonka mielenterveys ei ole enää ymmärrettävästi kestänyt?

Itkin tätä tapausta jo joululomalla silmät päästäni.

Isä, joka myös yritti

Miksi olen näitä asioita tutkinut, itkenyt itseni jo joululomalla monta kertaa loppuun? Koska jos sivuutamme tällaiset asiat, mikään ei muutu. Olen myös yrittänyt löytää edes jostakin lohtua. Kaiken lohduttomuuden keskellä asioita, jotka olisivat olleet uhrilla edes jotenkin hyvin. Oliko hän edes joskus onnellinen?

Ilmeisesti viimeisenä vuonna pojalla oli koulun puolesta joku tärkeä aikuinen, joka välitti hänestä. Tämä aikuinen on tykännyt pojan jokaisesta Instagram-kuvasta: nostanut muutamasta tykkäyksestä, kuvan tykkäykset viiteen tai kuuteen. Piirustusten lisäksi tilillä on paljon kuvia eläimistä, ehkä eläimet toivat hänelle turvaa ja lohtua? Tykkääjiä on myös muutamia muita; mutta ei voi olla varma, ovatko kommentit kiusaa vai läpänheittoa. Myös uhrin isä oli vähän ennen tapahtunutta leiponut synttärikakun pojalleen, jota oli syömässä myös yksi murhaajista.

Kuukautta myöhemmin isä sytytti Facebookin muistosivulla pojan muistolleen kynttilän, jonka alla luki

Iskä.

Tämä isä oli tehnyt kaikkensa, ja silti menetti rakkaan poikansa. Hänen ei tarvitse tuntea tippaakaan syyllisyyttä; ei hän voinut tietää ja hän on toiminut parhaalla näkemällä tavalla. Lähetän hänelle kaiken maailman voiman ja rakkauden.

Uhrin isän kirjoituksen löytäminen toi myös lohtua; uhria oli ainakin yritetty suojella ja rakastaa kotona niitä keinoilla ja voimavaroilla, joita käytössä oli.

Tekijöiden vanhemmat vastuuseen taloudellisesti

Kaikista kamalimmalle omalta puolestani tuntuu, että samaan aikaan kun minäkin mesosin syksyn kouluväkivaltatapauksesta, ajattelin että ehkä tämä julkinen kohu laittaisi edes jotkut miettimään asioita,  niin yksi murhaajista on osallistunut uhrin ryöstöön. Samalla uhria oli alettu toistuvasti myös vapaa-ajalla porukalla pahoinpidellä, uhkailtu ja ryöstetty. Koulumaailma oli siirtynyt vapaa-ajalle. Kolmikko oli aloittanut kidutusleikkinsä.

Joten.

On aika lopettaa hyssyttely, ja loppuunkulutettu klisee, että jokaisella perheellä nyt on omat tavat toimia. Alaikäisten murhaajien vanhemmat ja muutenkin kouluväkivaltaa käyttävien vanhemmat tai huoltajat on jatkossa  saatava rikoisoikudelliseen vastuuseen. Tässä tapauksessa vanhemmat näyttävät vain keskittyneen putsaamaan tietoja ja kuvia itsestään  ympäri nettiä.

Kenen mielestä tuossa on pielessä aivan kaikki? Kertoo kasvatuksellisesti paljon, että vanhempien mielestä ihan kamalimman teon jälkeen mitä voit toiselle maailmassa tehdä, riittäisi kahden viikon vankeus? Yhtä oli vaadittu jo joulupäytään kotiin!

Koulukiusaajien, kouluväkivaltaa käyttäneiden, nöyryytysvideoita kuvanneiden huoltajat on saatava jatkossa yhteiskunnassa vähintään isojen sakkojen maksajiksi ja taloudelliseen korvausvelvollisuuteen. Jos alkaisi se empatiakasvatus ja oman lapsen käytös vähän sen jälkeen kiinnostella?

Uhrin opettajat, jotka ovat koulukiusaamisen antaneet tapahtua, myös korvausvastuuseen ja käräjille! Kukaan opettaja ei ole voinut olla niin sokea, että ei olisi yhdeksän vuoden aikana nähnyt kiusaamista, ystävällisen pojan muutosta? Lähde kertoo, että kiusaamisesta oli koulussa pidetty juhlapuheita, mutta kertojankaan kiusaamista opettaja ei ollut ottanut tosissaan. Miten tällaiset ihmiset saavat jatkaa työssään? Opettajakoulujen valintakokeissa painotus empaattisiin tyyppeihin; ei pitkien lomien perässä tuleviin suojatyöpaikkalaisiin.

Kiusaajat ja kouluväkivallan käyttäjät jatkossa erilleen sairaakouluihin opiskelemaan empatiaa siihen asti, että ovat kyvykkäitä asettumaan toisen asemaan.

Ei uhri vaan ihminen!

Koskelan sadistimurhaoikeudenkäynnin tuomarille viisautta, tahtoa kääntää jokainen kivi, että sadistimurhaajat saavat korkeimman mahdollisen tuomion, jonka he myös istuvat loppuun asti ilman mitään ensikertalais tai käytösvähennyksiä. Ikä ei ole tässä tapauksessa mikää selite tai syy minkäänlaiseen ymmärrykseen.

Heidän julma käytös ja manipulointi sadistimurhan jälkeen osoittaa, että he ovat olleet täydessä ymmärryksessä. Tämä on tärkeää myös esimerkin takia, jos tuomio on pieni, samantapaista ryhmädynamiikkaa käyttävien nuorten mielessä he voivat nähdä väkivallan käytön hyväksyttävänä.

Suomen rikoslakia on uudistettava. Se on nuorisorikoksien osalta ajalta, jolloin tällaista ei olisi voitu edes kuvitella tapahtuvan. Valitettavasti tuollaisia kolmikon tapaisia nuoria on varmasti muitakin. Nuorten maailma on julma, tämä tapaus ei voi toimia esimerkkinä, että tällaisesta toiminnasta päästäisiin niin helpolla, mitä nykyinen järjestelmä lain mukaan tekijät päästäisi. Tämä toimii samalla myös muille kiusaajille varoittavana esimerkkinä. On vaarallista, jos tuomio ei ole kovin mahdollinen. Se antaa kaikella tapaa aivan vääränlaisen viestin.

Toivoisin uhrin muistolle tapahtumapaikalle muistomerkkiä, jos omaiset siihen suostuisivat. Siihen kertomus siitä, mitä muuta uhri oli kuin kiusattu. Tuonne muistomerkille veisin esikoiseni, joka aloittaa syksyllä yläkoulun. Haluaisin kertoa hänelle pojasta, joka ei kuollut turhaan ja siitä, miten meidän on tehtävä kaikkemme, että tälläistä ei ikinä tule enää tapahtumaan!

Mikään ei muutu, jos mitään ei muuteta.

lue lisää

Lasten synttäreille kutsutaan kaikki!

10 tutkittua keinoa puuttua kouluväkivaltaan ja vahvistaa yhteisöä

77 kommenttia

 1. ? kirjoitti:

  Ompa hävytön kirjoitus.Oikea julkinen lynkkaus..Sinulla ei ole oikeutta määrätä ketään yhtään mihinkään ja tuomita kaikkia osapuolia.Häpeäisit.Otat vielä kuvia vollotuksestasi

 2. ? kirjoitti:

  Poistat kommetteja jotka ei ole sinun mieleesi..Todellakin,tämä on julkinen lynkkaus ..Kehuakko vain pitäisi?Anna muidenkin kuin ylistävien kommenttien olla näkyvillä.Pitäisi kestää kritiikkiä kun julkisesti kirjoittaa.Ja vielä näin hävyttömästi.Sinä et ole oikeutettu määräämään ja tuomitsemaan.Toivottavasti blogisi poistetaan

 3. Yksi joka ei voi lopettaa itkemistään kirjoitti:

  Kiitos kirjoituksestasi! Toivon, että niillä ihmisillä jotka saavat edes jollain tavalla äänensä kuuluviin (kuten sinä blogisi ja instasi kautta) avaisivat nyt suunsa. Minusta meidän tulee tehdä kaikkemme, että oikeus tapahtuu ja koulu ja murhaajien vanhemmat joutuvat vastuuseen. Nyt ei ole enää varaa hyssytellä ja aloittaa jotain uutta merkityksetöntä KIva koulu -systeemiä. Nyt tulee tapahtua enemmän, paljon enemmän.

  • empuntemputjatarinat kirjoitti:

   Olen todella huolestunut, miten moni osoittaa ymmärrystä murhaajille. Ja vanhempien roolia ja korvausvastuuta ei saisi edes vuosikymmenen julmimmassa tapauksessa kyseenalaistaa. Hulluksi on maailma mennyt. Kiitos kommentistasi <3

 4. Vihainen kirjoitti:

  Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta, kaikki asiaa! Vanhemmat, koulu ja lastensuojelu vastuuseen! Tuomioita tulee varmasti tekijöiden lisäksi myös näille. Kiva koulu konsepti järkyttävää paskaa.

  • empuntemputjatarinat kirjoitti:

   Jos mitään ei muuta, mikään ei muutu. Kiva-koulua on muutettava, nimestä lähtien.

 5. sadistimurhaajat ja suomensairasrikosoikeus kirjoitti:

  Tämä on järkyttävimpiä väkivaltarikoksia pitkään aikaan – miten pahasti on voinut mennä asiat kotona pieleen, että nuoret kykenee tällaiseen sairaaseen sadistiseen väkivaltaan ja ihmisarvon totaaliseen häpäisemiseen? Ei tätä tapausta voi miettiä itkemättä silmiä päästään.
  Kaikki hyssyttely ja ymmärtäminen murhaajien osalta on täysin turhaa, kenestäkään täysipäisestä ihmisestä ei tule sadistista äärimmäiseen välivaltaan kykenevää pelien takia. Jos jollain tasolla ei olisi ymmärtänyt tekoaan tai sen seurauksia, niin tuskin olisivat normaalissa koulussa älynsä puolesta selvinneet.

  Niin pitkäksi aikaa yhteiskunnan ulkopuolelle ja mahdollisimman ankeisiin oloihin kuin Suomessa mahdollista. Ja tekijöiden vanhemmat saunan taakse.

 6. Ollipolli kirjoitti:

  Pistää nyt miettimään että onko elämässäsi kaikki kunnossa ja mitä oikein silmät päästäsi itket kun suhtaudut näin tunteella. Onhan tämä kamalaa mutta maailma on täynnä rikoksia. Vanhempien vahingonkorvaus ja rikosvastuu on hullua puhetta. Jokainen vastaa omastaan, höpöjä puhu. Vai vastaisitko oman lapsesi tekemästä murhasta.

 7. Tim nyman kirjoitti:

  Upea, liikuttava kirjoitus , allekirjoitan kaiken tuon mitä olet kirjoittanut,

 8. neito kirjoitti:

  Koskelan tapaus on ollut todella surullista luettavaa. Oikeastaan en olisi halunnut lukea uutisia aiheesta, mutta olen pakottanut itseni lukemaan. Koska poika joutui kokemaan jotain aivan käsittämättömän hirveää, niin kyllä minun on aikuisena kyettävä lukemaan. Itselläni on kaksi alakouluikäistä lasta, ja olen miettinyt miten voin vaikuttaa heihin, että eivät joutuisi kummallekaan puolelle. Mihin kaikkeen oma vaikutusvaltani riittää?

  Lisäksi minua on mietityttänyt, että mikä meidän yhteiskunnassa on vikana, että tälläistä pääsee tapahtumaan. Niin tämä Koskelan tapaus, Eerikan tapaus vuosia sitten ja sekä kaikki muut väkivaltaiset kiusaamistapaukset, joista uutisoitiin paljon sykysyllä. Miten pystyisimme suojelemaan heikoimpia ja saamaan kaikille lapsille ja nuorille turvallinen lapsuus?

  Pahoin pelkään, että meillä on paljon rakenteellisia ongelmia. Koulussa on paljon hyviä aikuisia, mutta yleinen systeemi prakaa, niin pahasti, että ei ole oikein mahdollisuutta tehdä asioita oikein. Suurin osa näistä ikävistä tapahtumista olisi ollut varmasti estettävissä. Mutta missä oikein on vika, vai meissä kaikissa? Koskelan uhrikin oli lastensuojelun asiakas, mutta miksi hänen hätäänsä ei oltu huomattu? Oliko aikaa kohdata hänet ja antaa aikaa kertoa?

  Tai otammeko oppia näistä tapauksista, jotta tälläistä ei enää ikinä käy uudestaan kenellekään? Tai olemmeko oppineet Eerikan tapauksesta, jotta sama ei toistu enää kenellekään? Näiden uhrien takia olisi tärkeää varmistaa, että sama ei toistu enää ikinä.

 9. Meitzi kirjoitti:

  Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Hyssyttely ja kaunopuheista siirryttävä kunnon rangaistuksiin.

 10. toivossa on hyvä elää kirjoitti:

  Sitäkin kannattaa vakaasti pohtia, mikä on järkevä ja pidemmän päälle sopiva rangaistus kullekin. Sellainen rangaitus, jonka kanssa yhteiskunta ja nuoret pystyvät elämään. Meidän kaikkien kannalta (sekä myös nuorien itsensä kannalta) on parempi sellainen rangaitus näille nuorille, jolla he korjaavat oman käytöksensä ja eivätkä tee tulevaisuudessa enää samaa virhettä, ja integroituvat mieluummin hyväkäytöksiseen yhteiskuntaan kuin rikolliseen toimintaan.

  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000007786570.html

  KESKUSTELUPALSTOILLA henkirikosten nuorille tekijöille toivotaan pitkiä ja ankaria vankeusrangaistuksia. Ajatusjuoksu on ymmärrettävä, mutta käytännössä toimimaton.

  ”Jos meillä rangaistuksilla pystyttäisiin rikokset torjumaan, niin meillä ei olisi rikollisuutta ollenkaan.”

  Näin sanoo lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Ennen nykyistä virkaansa Pekkarinen tutki useiden vuosien ajan nuorisorikollisuutta ja väitteli aiheesta.

  Pekkarinen sanoo, etteivät rangaistukset rikollisuutta pysäytä. Kyse ei ole vain mielipiteestä, sillä asia on todettu useissa kriminologian tutkimuksissa. Parempi ratkaisu olisi tarjota nuorille sanktioita, jotka pitävät sisällään riittävästi tukea ja palautetta, hän jatkaa. Rikoksia tekevät nuoret tarvitsevat tukea ja apua.

  ”Vankila ei ohjaa eikä tue lasta rikosvapaalle uralle. Vaan lapset integroituvat ja sosiaalistuvat siellä sellaiseen yhteisöön, joka vain syventää ja lisää rikosuran todennäköisyyttä tulevaisuudessa.”

  Sellaiselta pohjalta on hyvin vaikea ponnistaa eteenpäin.

  Vankiloihin tulee nuoria, joiden elämä on monella tapaa sekaisin. Heillä saattaa olla vakava päihderiippuvuus tai esimerkiksi hoitoa vaativia mielenterveyden ongelmia. Jo yksistään tekojen luonne ja niiden aiheuttamat kriisit tuovat mukanaan oman taakkansa.

 11. empuntemputjatarinat kirjoitti:

  Eilen sain monenlaisia kommentteja; lähes tuhat on ollut samaa mieltä, että tekijöiden, heidän lähipiirin ja uhrin ”turva”verkkojen korvausvelvollisuutta ja tuomioita pitää laajentaa. Minusta tätä keskustelua on tärkeä käydä, mutta ilman vihapuhetta (vaikka tämä vihaakin monissa herättää). Olen järkyttynyt näistä kommenteista, joissa minun sanotaan ottavan tämä liian raskaasti. Että MINUN olisi hyvä hakea apua. Kysyisin ennemmin, että pitäisikö olla toisinpäin?

  Todella moni, joka ei itseään pidä itkijäihmisenä, on itkenyt viime päivinä. Minusta se on osoitus, inhimillisyydestä ja empatiakyvystä, kyvystä asettua toisen asemaan. Sitä paitsi, keskiössä ei ole nyt minun tunteet, vaan uhri, joka tuon kaiken on elänyt läpi. Ja se, miten muutos saadaan aikaiseksi!

  On onni, että olen saanut työskennellä viimeisen puoli vuotta mielentaitojen valmentaja @varpu.hintsanen kanssa. Varpu painottaa aina, että kaikki tunteet kuuluvat elämään. Se, että olen itkenyt ja ollut ahdistunut tapauksen takia, ei tarkoita, että elämään ei olisi mahtunut samaan aikaan myös ilon, onnen, jopa riemun tunteita, vaikka lasten kanssa touhutessa.

 12. empuntemputjatarinat kirjoitti:

  Kevyitä keinoja on nyt vuosikaudet koitettu, mutta lopputulokset ovat koko ajan karmeampia. Itse olen sillä kannalla, että tuomiot ovat oltava tekojen mukaisia. Varsinkin näissä tapauksissa, joissa on vuosia osoitettu silkkaa pahuutta.

 13. Supu kirjoitti:

  Osittain samaa mieltä mutta lähinnä mietin että kuka tässä varmuudella tietää millasia tekijöiden vanhemmat on ja ovatko yrittäneet saada omille lapsilleen/tekijöilleen jossain vaiheessa elämää apua vai ei. Lähinnä että on aika kyseenalaista lynkata ihmisiä julkisesti joista harva tuntematon tietää taustoja sen enempää. Tekijöitä nyt siis puolustelematta todellakaan tällä yhtään. Nykypäivänä jo mm hallituksen tasolta lähtien on vähennetty aivan liikaa lasten psykiatrista hoitoa ja ylipäätään lasten, nuorten ja aikuisten psyykkiseen hoitoon pääsy on vaan vaikeutunut. Sanoisin että sen lastensuojelun lisäksi myös tuohon olis puututtava. Kaikkea ei voi sysätä hoidettavaksi pelkän lastensuojelunkaan harteille vaan tarvitaan moniammatillista yhteistyötä mm. jo päivähoidon ikäsistä lähtien.

 14. Vihainen kirjoitti:

  Hei, mikä on Koskelan uhria kunnioittavan Facebook ryhmän nimi? Ei ollut mainittu Ylen jutussa.

  Mietin juuri tänään muistomerkkiä tai kiusaamisen vastaista liputuspäivä, Atson päivää.

  Hienoa että viette muistomerkki asiaa eteenpäin.

 15. Surullinen äiti kirjoitti:

  Lohduttavaa huomata, että joku toinenkin reagoi tähän tapaukseen voimakkaasti. Murhapaikalle voisi pystyttää nuorisoväkivallan vastaisen patsaan, joka muistuttaisi miten tärkeää on kasvattaa lapsen empatiataitoja.

 16. Virpi kirjoitti:

  Toivomus tuomareille, maksimirangaistus ilman alaikäisyysvähennystä. Mutta ei toteutune. Iketty on asian takia ja yöllä valvottu. Kun itsellä on näin ahdistavaa niin ei voi edes kuvitella omaisten tuskan määrää.

 17. kati kirjoitti:

  Mietityttää moni seikka kiusaamisesta, omakohtaista kokemusta. Onko todella koulujen maine tärkeämpää kuin lasten ja nuorten hyvinvointi, sekä saman arvoinen kohtelu? ovatko hyvät teot toisille unohtuneet. Mietityttää myös ihmisoikeudet ja lapsen oikeudet suomessa. Kenelläkään ei ole oikeutta riistää toiselta elämää henkisen ja fyysisen väkivallan keinoin. Elämä on lahja. Koskelan tapaus on todella surullista. Kaikki myötätunto uhrin omaisille ja menehtyneelle pojalle.

 18. koulukiusattu vm82 kirjoitti:

  Olin koulukiusattu kolmannelta luokalta ammattikouluun saakka. Minun onni oli, että sain muutaman todella hyvän ystävän ala-asteella, jotka niin puolustivat kuin kannattelivat minua siihen saakka että olin tarpeeksi vahva puolustaakseni itseäni kun menin ylä-asteelle. Ala-asteella en uskaltanut puhua, koska yksi kiusaajastani oli sanotaanko koulun ylimpään johtoon kuuluneen poika. En uskonut, että minua kuunneltaisiin. Kiusaaminen oli sanallista ja koulun jälkeen fyysistä pahoinpitelyä.

  Onneksi äitini ja iso-siskoni tivasi kunnes itkustani sain sanottua mitä oli tapahtunut jo pari vuotta. Asiaa lähdettiin selvittämään, koulussa asia otettiin vakavasti ja sitä kautta sain rauhan. Ylä-asteella tosin sama jatkui mutta eri lasten toimesta. Ylä-asteella asiaan ei suhtauduttu samala vakavuudella, mutta minulla oli tuolloin vahva ystäväpiiri jotka pitivät minusta huolta. Olin puhelias, sain helposti kavereita ja se taisi ärsyttää joitain suunnattomasti. Ne muutamat ystävät, jotka uskalsivat puuttua kiusaamiseeni ovat minun elämässäni tänä päivänäkin.
  Olen nyt 38v hellyyden kipeä mies, jolla on rakastava avopuoliso. Mietin onko osa herkkyyttä kokemastani? Sitä en koskaan saa tietää.

  Olen ehkä enemmän järkyttynyt, että kiusaaminen on todellista vielä ammattikoulussa. Jostain kumman syystä minulle siunattiin vielä näitä ammattikoulun kiusaajia samaan yksikköön armeijassa. Miten voi olla näin huono tuuri? Luojan kiitos heidän käytöksensä ei enää katsottu puolustusvoimissa sovieliaaksi, joten yksi lensi pihalle ja kaski muuta joutui ns. b-komppaniaan.

  työelämässä olen onneksi säästynyt kiusaamiselta. Mietin kuitenkin mitä kokemani kiusaaminen olisi tehnyt nuorelle, jolla ei ole kavereita?

 19. Surullinen äiti kirjoitti:

  Facebook-ryhmän nimi on #oikeuttaAtsolle

 20. joukkorahoitus uhrin omaisille? kirjoitti:

  Täyttä asiaa koko kirjoituksesi. Mutta mitä voimme tehdä? Haluaisin jotenkin pystyä vaikuttamaan siihen, että oikeus toteutuu ja oikeuden eteen marssitetaan lastensuojelu, koulun henkilökunta ja että oikeutta kerrankin jaettaisiin ilman nuoruusalennuksia yms. Mutta on omat keinot vähissä,jotta tämä toteutuisi. Yksi mitä ajattelin, olisi joukkorahoituksen kerääminen uhrin omaisille. Heidän elämänsä on tässä samalla tuhottu ja heille tämä on elinkautinen suru. Tekijät istuvat max. 4 v ja opiskelevat itselleen ammatin linna-aikana. Sitten jatkavat elämäänsä parikymppisenä. Koko elämä edessä heillä. Uhri on tuhottu ja hänen omaisensa siinä samalla.

 21. Teija Weijola kirjoitti:

  Täyttä asiaa puhut. Kiusattujen puolesta, on aika lopettaa kiusaajien sääliminen ja liika ymmärrys, sillä se johtaa juuri tälläiseen aina vaan pahempaa väkivallantekoon. Rajojahan näillä kiusaajilla ei kotonakaan ollut, mistä kertoo kaikki todisteet, ja käyttäytyminen… Rajoja ja rakkautta. Ja nyt on yhteiskunnan laitettava se viimeinen raja. Mistä kiusaajien vanhemmat eivät ole huolehtineet. Rajoista. Nämä vanhemmat voisivat avoimesti myöntää olevansa epäonnistuneet kasvatuksessa, koululaitoksen lisäksi. Nyt on aika yhteiskunnan kasvattaa, teko ei ole viattomien lasten teko.

 22. Satu hagert kirjoitti:

  Vastuseen myös vanhemmat rupevat paha katsomaan lastesa perään kun joutuvat vastaamaan lastesa tekemiset niin rikosoikeudellisesti kuin taloudellisesti ei mikään järjestelmä olle lasten kasvattaja arvot pitä lähteä kotona mitä tulle näite hirvijöiten rangaistuksin niin liinaan ja pitkäksi aika jos näitä ei tuomita tekojesa mukaan niin se viestittää nuorille ett ei tää ollu niin paha juttu kisaminen on joo saanut uudet mita suhteet ja jos näitä ei rangaista niin (ja vanhenpija) niin se jatkuu ja voimistuu ja mikä järjestelmä ei pysty pysäytämän

 23. vielä yksi taho vastuuseen kirjoitti:

  Kiitos avauksesta! Kovasti mietin myös sitä päihteiden hankkijaa/ myyjää jota ei vielä ole vaadittu korvausvastuuseen. Mielestäni nyt pitäisi nostaa myös painostusta niille tekijöille jotka mahdollistavat vaarallisen sekakäytön ja kaivaa myös se koneisto esiin.

 24. Henna kirjoitti:

  Mä vaan mietin miten ihmiset jaksaa tuhlata energiaa siihe jos toiset suree tätä asiaa koska tää tapahtuma on todella järkyttävä ja raaka. Ja ihmiset haluu muutosta tälle asialle että nuoret ei joutuis kiusaamisen tai kouluväkivallan uhreiks

 25. Ilkka Luoma kirjoitti:

  Helsingin Koskela ravistelee nyt hereille – yhteiskunta on juuri niin heikko kuin sen heikoin lenkki, ja nyt lapsista ja erityisesti nuorista oireillaan pahaa oloa.

  Media on osallistunut tähän hälyttävään tilanteeseen kiitettävästi, jonka vaiteliaisuusmuurin rikkoi lopullisesti tämä Koskela tapaus – kaikkinensa.

  Yhteiskunnan huominen on lopulta aina lapsiensa ja nuortemme varassa – ilman heitä yhteiskuntamme loppuu

  Olemme nyt alastomien tosiasioiden edessä – vaikka suuri osa lapsista ja nuorista on aivan normaalisti yrittämässä, kilpailemassa kuin iloisuudessaan menossa mukana – on hätää kärsivien määrä kasvanut.

  Kiusaaminen on ehkä joidenkin tilastojen mukaan vähenemässä, mutta ääri-ilmiölliset väkivallanteot lisääntymässä. Yksinäisyys, ajelehtivuus, osattomuus ja välinpitämättömyys ovat kasvussa. Vaikka hädässä olevia olisi vain kymmenen prosenttia – on jokainen prosentti liikaa. Me emme voi menettää ainuttakaan lasta emmekä nuorta.

  On tekojen aika!

  Olemme haastamassa yhteiskuntatalkoisiin maamme ylimmän johdon – ’ketään ei jätetä – tulemme ja noudamme kaikki mukaan’. Tähän talkooseen tarvitsemme lasten|nuorten vuoksi mukaan – vanhemmat, opettajat kuin viranomaiset ja nyt myös – tasavallan presidentin ja pääministerin.

  Presidentillä ja pääministerillä on pienet lapset ja olen täysin varma, että heitä ja meitä kaikkia kiinnostaa sellainen tulevaisuus, jossa on toivoa, ymmärrystä, huolehtimista ja osallistumista.

  Päätä ei enää laiteta pensaaseen!

  Ei ole syytä syyllistää oikeastaan ketään – nyt oikeus antaa oman tuomionsa, ja se on siinä. Nyt katsomme kaikkia silmiin ja kerromme: ’Tule mukaan, ollaan yhdessä, autetaan, huomioidaan kaikki – tehdään kaikista meistä tarpeellisia ja otetaan huomioon se erilaisuus mitä yhteiskunnassamme on – käännetään se eduksi ja iloksi’.

  ’Ilo oppia’-on logo helsinkiläiseltä ala-asteelta, jossa puuhataan asioita lasten ja koululaisten hyväksi.

  Kaikki mukaan – vanhempainyhdistykset ja oppilaskunnat. Emme jätä ketään!

 26. kardemumma kirjoitti:

  Vihainen: ryhmän nimi on Oikeutta Atsolle

 27. Ymmällään kirjoitti:

  Tämä juttu on kertakaikkiaan järjen tuolla puolen ja vaikuttanut minuun syvästi. Yleensä on jo aika paatunut lehtien rikosjuttuihin mutta huomaan, että tämä tulee uniin ja olen itkenyt useamman kerran.
  Toivoisin myös, että murhaajien perheolot tutkittaisiin kunnolla, koska kuitenkin kotoa opitaan empatiataidot ja toisista välittäminen vaikka joukossa tyhmyys tiivistyykin ja porukassa halutaan esiintyä. Jos murhaajien perheissä on muita lapsia niin taitaa olla lasun paikka.
  Huomaan myös toivovani ”silmä silmästä hammas hampaasta” oikeutta vaikka en pidä itseäni yleensä tämän linjan ihmisenä. Toivottavasti edes vankilassa joku vankitoveri antaa näiden murhaajien maistaa omaa lääkettään.

 28. empuntemputjatarinat kirjoitti:

  Kiitos kaikile viesteistänne <3 Joukkolynkkauksen kommentoijille: mulle tulee aika lailla eri kanavia pitkin tällä hetkellä sata viestiä eri kanavia pitkin, blogialusta on sellainen, että kaikki kommentit tulee hyväksyttäväksi. Mieluiten tietysti omilla nimillä ja kasvoilla olisi tätä keskustelua hyvä käydä, että kaikenlaiset ylilöyönnit jäisivät. Yleisesti: Olen käytännössä koko aikuisikäni surrut koulukiusattujen kohtaloa, ja seurannut sen ympärillä käytävää keskustelua. Pitkään minäkin olen ajatellut, että kiusaajien pitää saada apua; mitä varhaisemmassa vaiheessa sen parempi. Omalta osaltani olen yrittänyt kirjoittamisen kautta tuoda tietoisuuteen, miten kouluväkivaltaan voisi puuttua. Mikään ei muutu, päinvastoin kaikki tuntuu menevän koko ajan pahemmaksi. Minähän en ole mikään tuomari, mutta väistämättä on tullut mieleen, että katsoisivatko vanhemmat enemmän lastensa perään, motivoisiko empaattiseksi kasvattamiseen, jos uhkana olisi taloudellinen korvausvastuu oman lapsen teoista. Samoin jos lapsi olisi sijoitettuna niin yhteiskunta vastaisi noista kuluista (tällöin paine saada resursseja olisi tehokkaampi, koska raha). On surullista, jos tähän täytyisi mennä, mutta tämä Koskelan tapaus oli kaikkineen niin ylistepääsemätön, että jotakin on nyt muututtava. Luin samantapaisia verkosta, mutta niitä on vaikea lähteä julkaisemaan. Mutta kiitos kun vahvistit ne. Toivon sulle ja teidän koko kaveripiirille voimia ja viisautta❤️ Edetään kaikki nyt parempia keinoja yhdessä miettien, ei vihan ja kiistelyn kautta. Kartoitamme toisen Facebook-ryhmän perustajan keinoja, tahoja ja lakialoitteita, joilla konkreettisia muutoksia yritetään saada aikaiseksi. Tie on pitkä, mutta nyt jos koskaan on toimittava.

 29. empuntemputjatarinat kirjoitti:

  Painotan vielä; minusta tätä keskustelua on tärkeä käydä, mutta ilman vihapuhetta (vaikka tämä vihaakin monissa herättää). Olin järkyttynyt myös kommenteista, joissa minun sanottiin ottavan tämä liian raskaasti. Että MINUN olisi hyvä hakea apua. Todella moni, joka ei itseään pidä itkijäihmisenä, on itkenyt viime päivinä. Minusta se on osoitus, inhimillisyydestä ja empatiakyvystä, kyvystä asettua toisen asemaan. Sitä paitsi, keskiössä ei ole nyt minun tunteet, vaan uhri, joka tuon kaiken on elänyt läpi.

  On onni, että olen saanut työskennellä viimeisen puoli vuotta mielentaitojen valmentaja @varpu.hintsanen kanssa. Varpu painottaa aina, että kaikki tunteet kuuluvat elämään. Se, että olen itkenyt ja ollut ahdistunut tapauksen takia, ei tarkoita, että elämään ei olisi mahtunut samaan aikaan myös ilon, onnen, jopa riemun tunteita, vaikka lasten kanssa touhutessa. Omat tunteet on tärkeä prosessoida, mutta parhaimmillaan ne voivat saada aikaan muutoksen, kuten tuolla ryhmässä on jo huomattu; siellä on joukko empaattisia ihmisiä, jotka ovat valmiita myös hyviin ja eteenpäinvieviin tekoihin <3

 30. Hmmmm kirjoitti:

  Tämä tapaus on ihan hirveän kamala, jota ei koskaan olisi pitänyt tapahtua. Vähintä mitä voimme tehdä on todellakin miettiä että miten tällaiset saadaan jatkossa estettyä. Sikisipä kysyn: miten tällaiset saadaan estettyä? Onko asia todella niin yksinkertainen että maksimirangaistukset antamalla tällainen loppuu? Miksi sitten esimerkiksi kuolemanrangaistuksia käyttävissä maissa tapahtuu suhteessa enemmän väkivaltarikoksia kuin Suomessa? Mitäs sitten kun se maksimi vankeusrangaistus loppuu? Sanot itse että miten kukaan opettaja voi olla puuttumatta tällaiseen – niinpä, eikä varmasti ole ollutkaan puuttumatta! Jos kiusaamiseen ja väkivaltaan olisi olemassa simppeli ratkaisu, ajatteletko todella ettei sitä ole käytetty? Mitä itse olisit tehnyt, vanhempana, opettajana? Miksi puhut KOULUkiusaamisesta ja KOULUväkivallasta tilanteessa, jossa kiusaaminen ja väkivalta on tapahtunut paljolti myös koulun ulkopuolella – koulun tapahtumistahan ei juurikaan ole puhuttu julkisuudessa, on puhuttu vapaa-ajasta ja somesta. Näiden termien muuttaminen yleisesti olisi mielestäni ensimmäinen askel siihen, etttä ymmärrettäisiin että tämä ei nykypäivänä ole ilmiö jonka koulu mitenkään pystyy hoitamaan itse. Oma vastaukseni on, että meidän yhteiskunnassa tukipalvelut ovat niin pirstoutuneet, ettei asioita oikeasti saada hoidettua. On ihan naurettava homma yrittää hakea kokonaisvaltaista apua, kun jokainen toimija vastaa omasta tontistaan. Kun puhutuaan KOULUkiusaamisesta, ongelma ulkoistetaan koulun hoidettavaksi – miten kukaan opettaja opettaa muut oppilaansa, puuttuu kiusaamiseen koulussa (ja nämä kyllä hoidetaan) ja selvittää samalla mitä tapahtuu vapaa-ajalla, somessa, lomilla, toimii sosiaalityöntekijänä, terapeuttina ja tukihenkilönä? No ei mitenkään. Ongelma on koko yhteiskunnan, ja yhteiskunnan pitäisi se YHDESSÄ hoitaa. Tarkemmin en minäkään osaa sanoa että miten tähän päästäisiin, mutta yrittää pitää. Nykyisillä rakenteilla eri tahot eivät oikesti vaan pysty toimimaan tarpeeksi yhdessä, ja kokonaiskuva jää rakentumatta.

  Toivon oikeasti että mietit omia vastauksiasi näihin esittämiini kysymyksiin. Olet saanut paljon näkyvyyttä tekstillesi. Tämä on todella tunteita herättävä tapaus, ja sen täytyykin herättää tunteita, niin kamala se on. Mutta tällaisella syyttelyllä jota esität ei saada kuin viha leviämään, ja sillä ei estetä yhtäkään kiusaamista. Näin kapeakatseisesta tekstistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

 31. Kaneli kirjoitti:

  Kiitos kirjoituksesta ja kaikesta mitä olet asian hyväksi tehdä. Ei asias voi ajatella itkemättä.Ympäristössä on ollut väsymystä tai on puuttunut aikuisia joilla olisi ollut psykologista silmää asioille.Yhdellä kiusaajallahan oli jo ollut ”vainoamispiirtettä” .Tuossa iässä tulee jo luonne esille ,jos vanhemmat ei osaa karsia lapsestaan kiusaamispiirretä pois,piirteet korostuu myöhemmin.Voimia kaikille, rakkaudellista taivasmatkaa menehtyneelle?.

 32. Merri H. kirjoitti:

  Täällä kans yksi, joka on itkenyt silmät punaisena tapahtuman johdosta.
  Todella meni tunteiisin tällainen teko! Erittäin karua luettavaa oli julkisuuteen tuotu murhaillan tapahtumien kulku. Täynnä väkivaltaa, nöyryyttävää häpäisemistä ja raakalaismaisuutta, jota kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan! Ja tietysti asia on jo niikseen huolestuttava, että sekä uhri että tekijät ovat vasta 16-17- vuotiaita – kuitenkin vielä lapsia.

  Kiitos, että olet kirjoittanut tämän blogin ja perustanut Facebook- ryhmän meitä kaikkia varten, joita tämä asia koskettaa. Koskettakoot vaikka sitten jotakin enemmän ja jotakin vähemmän. Jokainen saa surra asioita omalla pieteetillään niin paljon kuin siltä tuntuu! Pääasia, että asia tuntuu ja että emme voi unohtaa ja olla keskustelematta tällaisesta tapahtumasta yhteiskunnassamme. Emme voi antaa asian olla, koska tämä on todella suuri rikos. Rikos ihmisyyttä vastaan.

  Kuten moni muukin, toivon, että voisin auttaa uhrin vanhempia jotenkin. Edes viestittää sen miten syvästi otan osaa heidän suruunsa.

 33. Eija kirjoitti:

  Kiitos että olet ollut niin aktiivinen tämän asian tiimoilta. Myös minua tämä asia on järkyttänyt niin syvästi. Komppaan mielipiteitäsi täysin. Paljon voimia sinulle asian tiimoilta ja toivotaan tosiaan, että tämän arvokkaan pojan ainutlaatuisen elämän julma tuhoaminen kantaisi paljon hyvää ja oikeudenmukaista hedelmää. Hänen muistonsa on todella vaalimisen arvoinen ja toivottavasti se tuo lohtua myös hänen vanhemmilleen tässä musertavassa surussa.

 34. Minnamari Niinivirta kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus, kiitos tästä! ❤️

 35. Riitta Schulman kirjoitti:

  Puhutaan,että yhteiskunta on epäonnistunut tämän nuoren pojan suojelemisessa. Mielestäni varsinaiset epäonnistujat ovat näiden kolmen pahoinpitelijän lähiympäristö, perheet,koulu ja mahdolliset harrastuspiirit. Mikä on mennyt pieleen.Entä vanhempien vastuu ja osallisuus näiden kiduttajaksi kasvaneiden elämässä! Missä se on ollut?
  Varhaiskasvattaja

 36. Mari K kirjoitti:

  Kiitos paljon kirjoituksestasi ❤️

  En tiedä kumpi olisi järkyttävämpää olla Uhrin vai tekijöiden vanhempi..
  asia on vuonna 2004- vuotiaan lapsen äitinä niin järkyttävä etten pysty ymmärtämään tapahtunutta ja sen karmeutta ollenkaan.

  Olen täysin pettynyt yhteiskuntaamme asiassa mikä jälleen kerran todentaa välinpitämättömyyden läheisen/ lapsen hyvin voinnissa!

  Ihmettelen, kuinka tekijöiden vanhemmat eivät ole huomanneet lapsistaan merkkejä ettei kaikki ole Ok. Kuinka ihminen saati nuori pystyy pitämään vuorokausia sisällään tällaisen teon.. jo pelkästään kuolleen ihmisen näkeminen on monille järkyttävä ja traumaattinen kokemus jonka muistaa loppuelämänsä ja asia mitä ei pysty pitämään sisällä järkytyksessään/ surussaan.. Pojat pitivät asian sisällään vuorokausia ilman että kukaan kotona huomasi. Läsnäolo.

  Itse toivon myös että koulu asetetaan vastuuseen asiassa. Jos koulun ulkopuolinen nuori menee väärennetyllä nimellä luokkaan etsimään uhriaan onko tällaisessa tilanteessa koulu kertonut etsittävänä oppilaan vanhemmille ’ uhasta ’? Vai loppuiko päivä kellokortin mukaan joten asia jäi hoitamatta.
  Vanhemmat eivät voi tietää mitä kouluaikana tapahtuu ja jos opettajat viisveisaavat mm edellämainituista niin miten voimme vanhempina turvata lapsillemme turvan kouluaikana!?
  Ja se, että opettajilla kädet sidottu ja keinot vähissä… Kysymys? Missä on opettajien empatia? Kumpi on törkeämpi, kk- palkka vai esimerkkinä oleminen oikeasta ja väärästä!
  Aikoinaan järkyttävässä Erika- tapauksessa oli hoitaja joka oli huomannut revityn tukan & leikellyt vaatteet.
  Kuinka moni päästäisi lapsen kotiin jos väkivalta on näin selvää? Nyt puhun moraalista, en siitä että meillä on laki suojella väkivallan tekijöitä vaan ihmisyydestä, välittämisestä, huomioimisesta ja vaistota joka sattuu olemaan asia mikä usein unohdetaan.

  Koskelan tekotapa ja väkivalta puhuvat nuorien pahasta olosta, virtsaaminen ystävän päälle puhuu halveksunnasta mutta unohtaminen/ välinpitämättömyys jolla tarkoitan sitä, että ystävä tarvitsi hädässä apua, apua mitä hän ei lapsuuden ystäviltään saanut?kertoo todellisesta kylmyydestä.

  Se että vanhemmat poistavat kuvia netistä on varmasti ’ Äidin vaiston varassa olevaa toimintaa ’ Tosin ketä tuolla kuvien poistamisella yritetään suojata? Lasta vai vanhempaa.

  Niin tekijöiden kuin vanhempienkin nimet ovat varmasti jo kaikkien tiedossa kuvineen joten jos vanhemmat yrittävät tässä suojata peilikuvaansa siinä on valitettavasti epäonnistuttu jo vuosia sitten.

  Jokatapauksessa asia koskettaa meitä kaikkia, kaikki surevat. Kaikki ovat järkyttyneitä mutta mitä voimme tehdä ettei tämä toistuisi? Jokaisen kodista voi kasvaa kiusaaja tai uhri ihan siinä silmiesi edessä.
  Vanhempina voimme muuttaa tätä niin että pidämme lapset lähellä. Annamme LÄSNÄOLOA! Ei Wolt’a & Netflixiä &luottokorttia vaan aikaa ❤️ Tässä kiireisessä maailmassa usein unohtuu tuo ’ itsestään selvänä ’ pidetty lapsi/ nuori. Kuvitellaan että kun treenit täyttävät aikataulun ei jää aikaa pahantekoon.. niimpä niin.

  Katsellessani tekijöiden kuvia minulta pääsi itku. Uskon että ovat järkyttyneitä mutta ymmärtävätkö että vaikuttaa heihin koko loppuelämänsä. Tässä kuoli monta sielua Uhrin lisäksi.

 37. Eija kirjoitti:

  …on tietysti hirveän järkyttävää, että aina pitää tapahtua jotain todella kamalaa, että kunnolla herätään toimimaan (jos silloinkaan). Mutta nyt todella täytyy toimia, jotta asiat muuttuvat. Ja vaikka nämä murhaajan saavatkin aivan liian lievän tuomion hirmuteiostaan, niin he tulevat olemaan hylkiöitä ihmisten silmissä. Enkä todellakaan haluaisi myöskään olla heidän vanhempiensa saappaissa…

 38. P. P. kirjoitti:

  Tota noin… Niin vakava asia että rankaisu on erittäin heikko keino hoitaa tilannetta. Eiköhän se ole tämä meidän yhteiskunta, joka on rikki. Tukea ei saa riittävästi sitä tarvitsevat. Allekirjoittanut lopetti oman työnsä ko asioiden parissa, koska systeemi ei toimi. Apua ei voida antaa, koska ei ole resursseja… Jne. Ja kuka/ketkä jakaa rahaa tässä yhteiskunnassa.

 39. T. Holmström kirjoitti:

  Fyysistä ja erityisesti henkistä, hyvin pitkäaikaista, vuosikymmeniä kestänyttä väkivaltaa ja sen seurauksena totaalin romahduksen ja kaikki voimat syöviä masennus – jaksoja kokeneena uskoisin ymmärtäväni jotain ko. lapsen yksinäisyydestä. Kaikki me hänen tuntojaan itsessämme kokevina itkemme. Silmät kipeiksi, yöunemme menettäen. Herkkyys, taito nähdä joskus tarkemmin kuin useat muut, on hyvä asia. Järkytyksestä ja surusta, traumasta, kertominen osaltaan auttaa toipumisessa. Syvän surun jakaminen ko.nuoren kohtalosta, jo niin monella areenalla, kertoo maansurusta. Jokin muistomerkki, muistopäivä, (Surun ja ilon päivä?) Atson ja Vilja-Eerikan ja samalla kaikkien suurta väkivaltaa ja osattomuutta kokeneiden lasten ja nuorten muistoksi ja kunniaksi olisi mielestäni paikallaan.

 40. T.Holmström kirjoitti:

  Korjaus:
  Valitan painovirhettä!
  Piti olla tietysti:
  SURUN JA TOIVON päivä.

 41. T. Holmström kirjoitti:

  Siis piti olla tietysti:

  SURUN JA TOIVON PÄIVÄ.

 42. sinilintu kirjoitti:

  Kaikkien väkivaltaa kokeneiden lasten ja nuorten muistoksi ja heitä kunnioittamaan jotain?
  Ehkä esim.vuosittainen:

  SURUN JA TOIVON PÄIVÄ.

 43. Pia Rantasuo kirjoitti:

  On helpotus huomata tätä ja muitakin keskustelupalstoja luettua kuinka tapaus on koskettanut voimakkaasti niin monia. Itse olen myös menettänyt yöunet, kokenut tuskaista ahdistusta ja paljon surua pojan vuoksi. Olen jo miettinyt omaa mielenterveyttä, onko tämä normaalia reagointia. Mutta toisiin ajatuksiin olen tullut. Jos ei tuntisi mitään kuultuaan tai luettuaan uutisia tästä ihmishirviöiden teosta, kannattaisi silloin huolestua.
  Tunnen yhtälailla vihaa uhrin hakkaajakiusaajia kohtaan. Haluan että saavat maxi rangaistuksen, kärsivät vankilassa ja ryssivät vielä lisää pilalle menneen elämänsä. Toivon myös heidän ”kasvattajilleen” suurta häpeää ja ainoastaan kaikkea ikävää tulevaisuuteen. Näille tunteille ei vain voi mitään.
  Toivon myös kiusatun ja murhatun pojan opettajille omantunnontuskia, miksi eivät toimineet ja lopettaneet pojan kiusaamista. Sehän on vain opettajalta loppujen lopuksi tahdon asia, saada kiusaajat kuriin. Toivon, että opettajat kouluissa rehtoreineen, asetettaisiin jo pikkuhiljaa tämän tapauksen jälkeen henkilökohtaiseen vastuuseen siitä että jokaisen lapsen ja nuoren terveys ja loukkaamattomuus taataan kouluissa. Se on jo heidän virkavelvollisuus, ja sitä rikkovat jatkuvasti lepsuillessaan monissa kouluissa. Tällä hetkelläkin on monta kiusattua poikaa ja tyttöä, jotka joutuvat koulussa vain sietämään sellaista päivästä toiseen.
  Kiusaajista voi tehdä rikosilmoituksen pahoinpitelystä/kunnialoukkauksesta. Samaa rikosvastuuta pitää laajentaa myös koskemaan opettajaa /rehtoria: jos et saa määräaikaan mennessä kiusaamista loppumaan ja kakaroitasi kuriin, sakko tms rahallinen sanktio odottaa. Uskallan väittää että tämä rahanmenetys voisi saada ihmeitä aikaan, kas kummaa kun erilaisia keinoja alkaisi löytyä nopeasti.
  Jospa joku ottaisi tästä kopin ja laittaisi Opettajat (rahalliseen)vastuuseen – adressin nettiin?
  Ja ettei tämä tapaus unohtuisi, kun aikaa kuluu. Tulee uusia oppilaita, uusia kiusaajia ja kiusattavia. Muistetaan kaikki kulkea herkällä mielellä kohdatessa lapsia ja nuoria, ja jos vähääkään epäilee onko hänellä jokin huonosti, otetaan siitä oikeasti kunnolla selvää ja yritetään saada hänen luottamus. Ei suljeta silmiä eikä kuljeta ohi. Eihän.

 44. R kirjoitti:

  Aihe on koskettanut kovasti. Olen kuitenkin kanssasi hieman eri mieltä vanhempien osuudesta, sillä emme voi tietää perheiden taustoja. Rahallinen korvaus ei tule paikkaamaan tapahtumia, mutta mielestäni vanhemmat ovat velvollisia osallistumaan julkiseen keskusteluun – jotta päästäisi kiinni tapahtuman juurisyihin ja estämään tämä tulevaisuudessa. Jos oma lapseni tekisi vastaavaa, olisin valmis antamaan itsestäni kaiken, ettei sama toistuisi muiden lasten toimesta. Siksi olen samaa mieltä, ettei vanhempien piiloutuminen näytä kovin hyvältä, mutta tilanteen ymmärtäminen vaatii varmasti heiltäkin paljon sulattelua..
  Rakentavaan keskusteluun ei päästä noitavainolla ja lynkkaamisella.
  (Itsekin olin kamala teini, joka osasi valehdella vanhemmille, mutta 10 keskiarvolla ei herättänyt epäilyksiä. En toki harjoittanut väkivaltaa tai kiusaamista ja empatiakykykin kehittyi vahvaksi, mutta tein kaikenlaista typerää, josta vanhemmat eivät olisi voineet mitenkään tietää.)

  Joka tapauksessa, teet tärkeää työtä tuodessasi asioita keskusteluun.

 45. Kahden nuoren äiti kirjoitti:

  Kiitos kirjoituksestasi! Itselleni on ollut tärkeää löytää sanoja, jotka peilaavat sitä tuskaa jota myös olen kokenut ja itkenyt tapauksen johdosta. Samaa mieltä – maksimaalinen rangaistus tekijöille ilman alaikäis- tai ensikertalaisalennuksia. Viha ja suru, kuvotus ja järkytys on meillä kaikilla ja eniten uhrin omaisilla. Ei tätä voi ymmärtää. Kunpa maailma muuttuisi edes hitusen parempaan teidän rohkeiden myötä, jotka jaksatte asiaa pitää esillä ja vaatia oikeutta.

 46. Katariina Mäkinen kirjoitti:

  Hyssyttelyjen aika on ohi. Tämä ongelma on todellakin päästetty menemään jo liian pitkälle. Kaikille julmaan koulukiusaamiseen syyllistyville tulisi etsiä sijaiskoti, koska lapsen sadistisuus on osoitus siitä, että vanhemmat ovat epäonnistuneet kasvatuksessa, ja kotona voi olla myös muita pahoja ongelmia. Hoitoonhan tuollaiset lapset ja nuoret kuuluvat! Näihin tapauksiin tulisi puuttua jo lastentarhassa ongelmien tultua esiin riippumatta kansallisuuksista, uskonnosta, ihonväristä, kulttuurista, vanhempien sosioekonomisesta statuksesta, asuinpaikasta jne.

  Tässä tapauksessa vastuuseen pitää laittaa sadistien itsensä lisäksi heidän vanhempansa ja koulut. Kouluissakin tämä ongelma on jätetty korjaamatta. Edes sen vertaa ei ole vaivauduttu yrittämään, että kiusaajat olisi pantu eri kouluihin tai heidän vanhempiensa laskuun kotiopetukseen. Myös sairaalakoulu voisi olla sopiva paikka. Yrittäminen puuttuu kokonaan, ratkaisuna pidetään lukemattomia kokouksia, joissa kiusaamisesta ilmoittanut opettaja joutuu istumaan ennen ja jälkeen koulupäivien omalla ajallaan. Tämä käytäntö voi jopa estää sitä, että yksittäiset opettajat tekisivät asiasta ilmoitusta, mitään siitä ei seuraa kiusaajille.

  Itse yritin opettajana puuttua yhteen koulukiusaamistapaukseen, jossa useampi oppilas kiusasi yhtä. Pomo sanoi, että ei sitä tapausta saada selvitettyä, mutta pidetään kokouksia, niin on tehty jotain. Se on yleinen ratkaisu ongelmatapauksissa kouluissa, kokouksia, joista saadaan paperille näyttöä, että ”ongelmaan on puututtu”.

  Käytin asian selvittämiseen valtavasti aikaa järjestämällä kyselyn muille opettajille, ovatko huomanneet tunneillaan kiusaamista, ketä on kiusattu ja ketkä, milloin ja miten ja kuinka usein. Sain useampia vastauksia, missä oli ilmoitettu samat kiusaajat ja sama kiusattu. Sitten tuli kokoukset kiusatun, kiusaajien, pomon, psykologin, erityisopettajan, kouluterveydenhoitajan ym. kanssa, useita kokouksia. Koulun psykologian opettaja ilmaisi minulle huolensa ettei tässä vaan pahoitettaisi kiusaajiksi epäiltyjen mieltä. Tämä oli minusta tyrmistyttävää. Vielä enemmän tyrmistyin, kun kiusaamisasioiden ammattilainen, koulukuraattori kutsui kiusaajat ja minut puimaan asiaa. Kokouksessa hän ilmaisi kiusaajien kuullen kiusatulla olevan aihetta katsoa peiliin ja pyysi kiusaajia, että mikäli opettajat kiusaavat heitä, tulisivat ilmoittamaan siitä hänelle?!?!?!?!?!?! – Näin pääkaupunkiseudulla. Oppilaitosta en kehtaa ilmoittaa. Mikäli asianosaiset tämän sattuvat lukemaan, ja tunnistavat itsensä, toivon, että ymmärtävät miettiä asiaa syvällisemmin. Jotain nimittäin on pahasti pielessä.

 47. Anne Kukkonen kirjoitti:

  Erittäin hyvä kirjoitus. Jos omat mukulat olisi tuollaisesta syytettynä, häpeäisin silmät päästäni. Ei voi ymmärtää, miten ihmisen penskasta voi kasvaa noin kieroutunut yksilö. Uhrin omaisille voimia.

 48. Laura kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus ja kiteyttää monen muunkin ajatukset. Olen myös reagoinut hyvin vahvasti tunteissani tähän niin kuin varmasti suurin osa suomalsisista. Pistää vihaksi, suruksi ja kaikkea ja samalla haluaa auttaa kiusattuja jotenkin. Uhri oli arvokas ihminen ja hönelle haluan oikeutta. Uhrin vanhemmille paljon voimia.

 49. Omppu kirjoitti:

  Niin kuin kauan kuin tässä yhteiskunnassa on hyväksyttävää jättää ne hieman erilaiset porukan ulkopuolelle päiväkodissa, koulussa, opiskelijaelämässä, työpaikalla jne, mikään ei tule muuttumaan. Tämä koskee erityisesti niitä, jotka kärsivät neuropsykiatrisista oireista =(nepsy, esim. autismin kirjo, asperger, adhd, add, tourette). Te vanhemmat, jotka hiljaa hyväksytte sen, että oma lapsi jättää sen hieman kummallisesti käyttäytyvän lapsen leikkien ja synttäreiden ulkopuolelle, te olette vastuussa ja voitte vastata huutoonne rikosoikeudellisen vastuun suhteen. Katsokaa alla oleva dokumentti ja itkekää sitten.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/10/02/perjantai-dokkari-liian-pelottava-lapsi

 50. Herne kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus.
  Toivotaan rankaisuja jotka muistetaan kerrankin Suomessa. Etteivät murhaajat ja heidän kaverinsa pääse naureskelemaan mitättömille tuomioille.
  Ja juuri tuo vanhempien vastuu omista lapsistaan on se kaikkein tärkein asia. Nuo sadistiset murhaajatkin olivat lapsia.

 51. Rauha kirjoitti:

  Keskustelu vinoutuu heti alkuvaiheessa…..puhuttiin vaan lastensuojelusta, sen resursseista ja epäonnistumisesta. Ikäänkuin se olisi selitys. Koulumaailman teoista ei juurikaan – siis mitä ei olla tehty. Koukun ja opettajien roolin tulee muuttua ennenkin koulukiusaaminen saadaan kitkettyä. Yhteisöllisyyttä lisää. Vähän niinkuin työpaikoillakin on työhyvinvointiohjelmia. Koulun on kehityttävä niissä asioissa missä tarvitaan – turvallinen oppimisympäristö. Ei niin, että opettajat vain opettaa ja sitten palkataan apuhenkilöstöä hoitamaan yhteisöä. Opettaja on aina näkijä! Ja tuntee oppilaansa. Nyt opettajat vaikenevat tästä kauheasta asiasta.

 52. Jesse kirjoitti:

  Miksi ihmiset syyllistävät tapauksessa mm koulua ja opettajia? Monessa kohtaa on kirjoitettu etteivät esim opettajat tienneet kenen kanssa uhri liikkui ja käsittääkseni nämä väkivallanteot ajoittuivat vapaa-ajalle, jolloin vastuuta ei voida minkään oikeustajun mukaan vierittää opettajien niskaan.
  Eikä myöskään vanhempien roviolla polttaminen mitään auta. Kautta aikojen on ollut tapauksia jossa kiusaaja/pahoinpitelijä/murhaaja on tullut hyvästä kodista ja ollut kaikinpuolin hyväkäytöksinen ja kohtelias kansalainen ja julmuudet ovat tulleet täysin yllätyksenä lähipiirille. Eikä se edes tarkoita etteikö lähipiiri olisi välittänyt tai kasvatus olisi ollut jotenkin kieroutunutta. Ikävä kyllä, henkisesti sairas ihminen on myös hyvä piilottelemaan todellisuutta ja vielä parempi vetämään roolia muiden edessä siihen saakka kunnes napsahtaa se viimeinenkin säie katki omassa päässä.

  Koskelan tapaus on äärimmäisen julma ja surullinen. Mutta mikään ei poista sitä tosiasiaa että nuo tekijätkin olisivat tarvinneet apua itselleen jo kauan aikaa sitten, henkisesti kipeitä nuoria. Toivoisinkin että varsinaisen vankilan sijaan heidät sijoitettaisiin nuorten psykiatriseen laitokseen jossa varmasti saisivat apua itselleen ja näin voitaisiin edes vähentää riskiä ettei tapaus uusiudu ainakaan heidän kohdallaan.

  Lastensuojelukaan ei käsittääkseni ollut mukana tekijöiden elämässä ja uhrihan ei missään vaiheessa kertonut asioista vaan piti ne sisällään. Ei lasullakaan ole kristallipalloa josta voisivat katsella asioita ja tehdä päätöksiä, puhumattakaan resurssipulasta joka sielläkin vallitsee. Tapauksia on liikaa hoidettavana yhdellä työntekijällä, ja ihmisiä hekin vain ovat.

  Enkä milläänlailla halua puolustella tekijöitä, mutta ihmisten olisi syytä pysähtyä ja miettiä tätäkin tapausta ihan jokaisesta näkökannasta. Ei asiat ratkea sillä että julistetaan joukkolynkkaus vanhempia, koulua ja koko yhteiskuntaa kohtaan

  • empuntemputjatarinat kirjoitti:

   On ollut myös viranomaisissa ihmisiä, jotka ovat välittäneet. Sen verran olen saanut selville ja saanut luvan sanoa <3

 53. Muutosta_peliin kirjoitti:

  Ajankohtainen kirjoutus. Todellakin pitäis laskea rikosoikeudellisen vastuun ikää 13 vuotiaaksi.
  Ihmiset kehittyy. Nykypäivän 13 vuotias on varmaan ”entisajan” 15 vuotiaan tasolla.
  Kyllä yläasteikäinen jo ymmärtää mitä väkivalta on. Turhaa väkivallan teon vähättelyä, että vasta 15 vuotiaana siitä tulee seuraamuksia.
  Ehkä rangaistukset voisi olla puolikkaita, koska niin nuori, mutta rangaistus siitä pitäisi tulla.

 54. Silmät päästään itkenyt myös. kirjoitti:

  Olen tismalleen samaa mieltä kanssasi.Kaikkien asianosaisten kuuluisi saada syyte.
  Muuten ei mikään koskaan muutu.
  Tätä tapausta ei lievennä mikään seikka.16 -vuotias tietää tismalleen mitä tekee.
  Kyseessä täysin epäinhimillinen,sadistinen murha.Tekijöiden pitäisi saada niin pitkä tuomio,kuin vain voi.

 55. Luukas kirjoitti:

  Kolme teiniä kidutti ikätoverinsa kuoliaaksi ”maailman onnellisimmassa maassa” – on järkyttävintä, mitä tässä maassa on (muiden surmien) lisäksi tapahtunut.

  Kidutus on jatkunut ilmeisesti koko uhrin elämän ajan.

  Keitä ovat he, joiden lapsista kasvaa tappajia? Missä he olivat silloin, kun oma lapsi syöksyi pimeyteen?

  Ihmettelen myös, miksei uhrin peruskoulun rehtori tule julkisuuteen, kanna vastuutaan ja myönnä epäonnistuneensa tärkeimmässä tehtävässään: inhimillisen elämän suojelemisessa koulutuksen ja sivistyksen avulla.

  Rukoilen tuomarille ja oikeusviranomaisille viisautta tuomita tekijät niin, että kaikki kiduttajaoppilaat saadaan pysäytettyä.

  Pyydän, että toimittajat julkisuuslain nojalla selvittävät tämän koko maata järkyttävän tragedian perinpohjaisesti.

  Pyydän poliisille lisää resursseja, jotta he etsisivät äärimmäisen väkivallan uhreja Helsingin yöstä.

  Voimia ainokaisen lapsensa menettäneille vanhemmille. Syvin osanottoni.

 56. Isoäiti joka myös itkenyt silmät päästään kirjoitti:

  Kiitos kirjoituksestasi. TODELLAKIN tekijät on saatava vankilaan vuosien ajaksi. Samoin muut mm vanhemmat on saatava vastuuseen ja monet muut joilla on todellinen itsetutkiskeln paikka Tekijät on Oikeita ihmishirviöitä!! Selvästi yrittävät nyt luikerrella vastuusta selittelemällä ja katu aa esittämällä! Monta kuukautta jatkaneet paskaa kohteluaan eikä ole silloin katuneet yhtään! Samoin tekstittelyt tapahtuman jälkee osoittaa, ettei heillä ole mitään muuta takana kuin yrittää päästä vähällä toistaan, asummehan Suomessa kuten itsekin toisiaan lohduttavat! Yhden tekijän tyttöystävä saatettava myös vastuuseen salaamisesta!! Uhrin perheelle osanotto ja patsas olisi todella hyvä idea. Tämä karmea tapahtuma ei saa toistua enään koskaan missään!!

 57. Jaana Kontio kirjoitti:

  Kuin olisin itse kirjoittanut. En voi puhua edes ihmisistä kun keskustelen näistä murhaajista ja ruumiin häpäisijöistä.Ken näiden petojen puolesta puhuu,suosittelen hakeutumaan tunne-elämän tutkimuksiin.Vain sairas ihminen ei voi pahoin tätä asiaa seuratessaan.Mutta siinäpä se…onko ihmiset henkisellä tasolla niin sairaita ja itsekeskeisiä ettei tunteita ja empatiaa enää ole.

 58. Sari Niemi kirjoitti:

  Kiitos että kirjoitat järkyttävästä tapahtumasta, jonka Suomen saamattomuus koulukiusaamisen ja nuorten väkivallan ehkäisemisessä on osaltaan mahdollistanut. Olen lukenut oikeudenkäynnin kulkua, koska mielestäni koko Suomen pitää nyt lukea ja tietää miten julmaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa jo nuoret käytävät. Olen itkenyt ja tuntenut suunnatonta avuttomuutta ja samanaikaisesti raivoa. En toivo mitään muuta niin paljon kuin että aikaa voisi kääntää taaksepäin ja pelastaa tämän uhriksi joutuneen pojan. Olen varma että tämän tapauksen johdosta pahoivointi ja mielenterveysongelmat Suomessa lisääntyvät, ihmiset huomaavat että yhteiskunta ei meitä ja lapsiamme pysty suojelemaan, eikä ehkä edes halua. Tällä on pikäkestoisia seurauksia, herkät ihmiset voivat saada jopa trauman. Tuntuu toisaalta kummalliselta, että maailma ympärillämme jatkaa pyörimistään aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut, radiossa soitetaan hittejä, ja tv:ssä pyörivät mainokset ja kilpailut. Aivan kuin jossain kauhuelokuvassa, vaikka on tapahtunut sellaista, mikä on näyttänyt ihmisen pimeän puolen kaikessa hirvittävyydessään. Onko kukaan julkkiskaan tai poliitikko kommentoinut tapahtunutta twitter-tileillään? Miksi kaikki joilla on sananvaltaa ja massoittain seuraajia ovat hiljaa? Miksi kansalaisaloitteita joissa vaaditaan toimenpiteitä koulu- ja nuorisoväkivaltaa vastaan eivät näytä tuskin minkäänlaista allekirjoitusten nousua? Kuinka helppoa jollekin artistille tai tubettajalle joita nuoret seuraa olisi laittaa pystyyn kampanja, tai mieluummin pysyvä suuntaus väkivaltaa vastaan, ja saada mukaan muut yli ammatti- ja harrastus-rajojenkin, urheilijat, e-sporttaajat, bloggaajat… Ja MIKSI opettajat ja sosiaalityöntekijät ovat tästä hiljaa, ei näy minkäänlasia kommentteja sosiaalisessa mediassa, eivätkö he saa tuoda julki omaa mielipidettään vaan pitääkö olla hiljaa ja odottaa virallista kantaa ennenkuin mitään uskaltaa sanoa?
  Yleisellä tasolla koulu- ja sosiaalitoimi yrittävät viimeiseen asti vältttää kiusaajalle aiheutuvia seuraamuksia, joista jää jonkinlainen rekisterimerkintä, syynä se että se voisi haitata tätä jatkossa esim. työpaikan saannissa. Kyllä nämä sadistiset nuoret ovat oireilleet jo alakoulussa, missä opettajien olsi pitänyt ohjata heidät terapiaan. Ja juuri näin pitäisi kaikkien kiusaajien kohdalla toimia, riittävän ajoissa (päiväkodista lähtien) ja tehokkain toimenpitein voitaisiin saada tuloksia. Kasvatusalalla toimiville pitää lisätä koulutukseen psykologian opintoja. Lisäksi kouluilla pitäisi olla nimikkopoliisit tai vartijat, jotka kävisivät säännöllisesti kouluilla ja joihin voisi matalalla kynnyksellä ottaa yhteyttä. Ja vielä, yksinäiset lapset ja nuoret pitää huomata ja pelastaa. Pidetään huolta.

 59. Carmen Svart kirjoitti:

  Ihan oikeassa olet siittä että vanhemmat myös vastuuseen! On aivan käsittämätöntä että ihmiset ei koe vastuuta omasta jälkipolvesta ja tosiaan niinkuin tässäkin jutussa lukee että olis murhaajan pitänyt päästä jouluksi kotiin!! Elikkä vaikka lapsi on tehnyt noin karmean työn niin vanhemmat vain silittelee päätä!!!
  Siksihän nämä kiusaamisjutut paisuu näin isoiksi kun kukaan ei ota vastuuta! Ei koulu eikä vanhemmat! Ja kun vanhemmille se vastuu kuuluu ei valtiolle!
  Kyllä ollaan niin kädettömiä kun lapsia ei kuriin saada!

 60. Kukakumma kirjoitti:

  Olen suoraan sanoen järkyttynyt näistä joistain negaatiivisista kommenteista koska puhut 100% asiaa. En ymmärrä miten joku voi edes ajatella että tämä on ”julkinen lynkkaus”. Julkinen lynkkaus ketä vastaan? Ihmistä joiden työhön kuuluu puuttua näihin asioihin ja pitää aikuisena huolta pienemmistä? Siinä tapauksessa kyllä, he ansaitsevat kaiken lynkkauksen.

  Minä olen ainakin ollut kiinnostunut rikosdokumenteista ja murha keissestä mutta mikään, ei mikään, ole järkyttänyt minua yhtä paljon kuin tämä Koskelan tapaus. Voin rehellisesti sanoa että viimeisen kahden kolmen viikon olen itkenyt tämän kiltin vihreähupparisen pojan kohtaloa enemmän kuin olen itkenyt koko viime vuosina. Olen hajalla ja minä en edes (valitettavasti) tuntenut häntä. Jos minä olen näin rikki, miten hänen vanhempansa? En voi edes kuvittella ja olen niin pahoillani heidän puolestaan. Niin suunnattoman pahoillani ja otan osaa heidän todella suureen suruun.

  Toivon pitkää tuomiota jokaiselle tekijälle ja että asiaa aletaan kunnolla tutkimaan missä mentiin vikaan (lasu, koulu).
  Tämä rikos ei olisi pitänyt tapahtua.
  Tämä rikos oltaisiin voitu estää.

 61. satu aaltonen kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Rohkea kirjoitus! Kiitos!

 62. Täti kirjoitti:

  Mikäli tuomiota istuttavaksi tulisi noin neljä vuotta, olisi parempi toimittaa tekijät pelkällä menolipulla vankimielisairaalaan. Noin hirveän teon tehneitä ei kukaan kaipaa takaisin ei neljän eikä 12 vuoden jälkeen. Olen täysin samaa mieltä, että vanhemmat pitää laittaa taloudellisesti vastuuseen. Koulun henkilökunta ja lastensuojelu vastuuseen teoistaan tai paremminkin tekemättä jättämisistään. Odotamme kiinnostuneina tuomioita. Vastuuta ei löydy koskaan, jos nyt ei oikeuslaitos näytä, että koulun ja lastensuojelun toiminta on ollut täysin puutteellista. Kiva-koulu- sonta on lakkautettava välittömästi. Se on vain koulun faceliftiä kiusaamisen suhteen. Pysyvä muisto menehtyneen pojan kunniaksi on mainio idea. Blogi-kirjoitus on myös huippu, täyttä asiaa, tuen joka sanaa!

 63. Jore kirjoitti:

  Mitä merkitystä on 15 vuoden rikosoikeudellisella vastuulla jos alle 18v istuu tuomiostaan vain 1/3 osan ja puolet siitäkin pantavankina siviilissä? Eli jos sadistimurhaaja saisikin 15v maksimituomion niin istuu siitä 5v josta istuu käytännössä puolet eli 2.5v avovankina ja loput ehdonalaisessa siviilissä!
  Halpa on ihmishenki suomessa.
  Myös sadistimurhaajien vanhempien osuus käytävä sosiaalitoimen ym psykologien kanssa läpi josko kotoa löytynyt kasvatuksellisia puutteita!
  Ja todella törkeää jos murhaajan vanhemmat jo pyytelevät lapsukaistaan joulunviettoon.. unohtaen että murhatun pojan vanhemmat eivät sitä lapsensa kanssa enää ikinä tule viettämään!!
  Kärsikööt edes sen yhden joulun verran kuin uhrin vanhemmat saivat elinkautisen

 64. Vitun sadisti paskat toivottavasti kärsitte lopun elämää! kirjoitti:

  Koskelan murhaajat on sadistisia paskoja! Aina väkivallan tekijöitä hyysätään ja niille pitäis tarjota jotain apua. Uhrien kustannuksella! Oon niin raivona noista vtun vatipäistä!! Mun mielestä noin sadistiset paskat ei edes ansaitse apua! Linnaan vaan loppuelämäksi! Mutta eihän täälä vitun murjaajien ymmärtäjä Suomessa vittu edes laiteta linnaan loppuelämäksi… Ensikertalaisina edes istu mitään siellä linnassa, vituttaa niin saatanasti! Parempi ois pistää sähkötuoliin, menee ihan turhaan verorahoja hukkaan tollasiin luusereihin! Vaikka kyllä mun mielestä sähkötuolissa ne pääsis vaan pälkähästä..!!! Loppuelämä eristyssellissä miettimässä kuinka luuseri paska sitä onkaan!!!

 65. Tinka kirjoitti:

  Kävimme tänään pienten lasten kanssa Eduskuntatalon portailla sytyttämässä kynttilän Koskelan uhrin muistolle. Lepää rauhassa rakas nuori ihminen❤️Tämä tapaus koettelee ymmärrystä pahemman kerran ja olen myös purskahtanut itkuun monta kertaa tämän tiimoilta. On niin pahamieli siitä, että mitä tämä uhri joutui kokemaan tekemättä mitään väärin ja pahaa kenellekään. Hän luotti viimeiseen saakka, että kaverit ovat loppuviimein kavereita. Vaan eivät olleet. He olivatkin oksettavan sairaita yksilöitä.

  Olen erimieltä lapsivaltuutetun kanssa, kenen mielestä lapset eivät edes kuulu vankilaan. Ne lapset, ketkä vankiloissa istuvat eivät istu mistään näpistyksestä, vaan vakavista rikoksista. On varmasti totta, että lapset ja nuoret voivat ajautua vankilassa huonompaan seuraan ja siten eivät enää pääse osaksi veronmaksajien yhteiskuntaa, vaan ajautuvat rikolliseen maailmaan. Minä kysyn, että mitä sitten? Jääkö heitä kaipaamaan muut, kuin heidän perhe? Tuskin. Ja ketä kiinnostaa tällaisten tekijöiden mammat ja papat? Ei ketään. Surkoot keskenään.

  Olen täysin kyllästynyt rikoksentekijöiden paapomiseen ja suojelemiseen. Mitä tapahtui uhrin suojelemiselle? Ihmishenki on arvoton Suomessa ja tuomiot (aikuisten ja lasten) täysin mitättömät. Vain uhrit ja uhrien omaiset saavat elinkautiset tuomiot näissä tapauksissa ja se jos mikä on väärin. Lasten paikka ei varmasti ole vankila, mutta onko uhrin paikka haustamaa? Ei ole. Jos lapsi on niin sairas mieleltään ja täysin vastuuton sekä empatiakyvytön, että kykenee moiseen tekoon, tulisi tämä lapsi poistaa tavanomaisesta yhteiskunnasta ja pysyä telkien takana muiden samanlaisten kanssa. Lapsi, joka virtsaa hakatun ja verisen ystävänsä päälle, riisuu häneltä vaatteita ja jättää pihalle kuolemaan ja kättelee muita hakkaajista hyvästä työstä ja ostaa suklaapatukan sekä pillimehun palkkioksi ennen kuin menee kotiin omaan sänkyynsä nukkumaan, on sairas. Aivan sama, mikäli joku kokosi kaikki tai jonkun näistä ”tavalliseksi mukavaksi pojaksi” koska tavalliset mukavat pojat eivät käyttäydy noin. Tavallisen näköisen kuoren alla piilee sairasmieli ja yhteiskunnan tulisi suojella muita tuollaisilta.

  Vanhempien vastuu tulisi ottaa huomioon, mutta rikosoikeudellinen vastuu tuntuu liian kohtuuttomalta toisen tekemästä, ellei toki vanhempi ole yllyttänyt rikokseen, mutta se nyt varmasti jo siellä on. Mutta kyllä minäkin peräänkuulutan näiden murhaajien vanhempien vastuuta lastensa ylimalkaisen sairaasta käytöksestä ja ennen kaikkea tämän yhden, kuka ei edes myönnä kuolemantuottamusta vaan vain pahoinpitelyn, vanhempien järjenvastaista vastuunväistelyä hakemalla vapautta pojalleen ja pojan myöntämällä vain pahoinpitelyn. Aivan sama, mahdollistaako laki teknisesti tämän vai ei, tässä ei nyt tuonkaan pojan roolia voi vähätellä mitenkään -vaikka saisikin vain pahoinpitelytuomion. Näiden vanhempien pitäisi katsoa peiliin ja hävetä. Lapsille pitää muun muassa opettaa ottamaan vastuuta teoistaan. Nämä eivät ole mitään 8-vuotiaita vaan 16-vuotiaita. Itse olin aivan samanlainen 16v ja 19v. Samat arvot jne. Näiden yksilöiden käytöstä ei mikään ikä selitä. Vanhempien nimet ja naamat julki, niin jo luulisi kiinnittävän enemmän huomiota kasvatukseen ettei vastaavia sattuisi. Tässä maassa häpeän tunne on niin suuri, että luulisi sen jotain tepsivän?

  En toivo mitään hyvää näille tekijöille ikinä. Enkä myöskään heidän vanhemmilleen. Kotona ja muutoinkaan kasvatuksessa ei vaan voi olla kaikki hyvin, jos lapsi osallistuu yhtään millään tavalla tollaiseen toimintaan. Oli lapsi sitten päätekijä tai vaikka sivusta seuraaja – sellainenkaan ei olisi normaalia. Normaalit 16v lapset ja aikuiset tuntevat empatiaa sekä erottavat oikean väärästä. Ihan viimeistään tapauspaikalta poistumisen jälkeen olisi jonkun täytynyt haluta soittaa hätäkeskukseen, vaikka nimettömästi. Mutta ei.

  Itse surin 10-vuotiaana pesästään pudonneita linnunpoikasia, mitkä tulisivat kuolemaan. Soitimme äidin kanssa yhdessä eläinsuojeluyhdistykseen, voisivatko he auttaa poikasia ja äiti lähti viemään poikasia sinne. Olen niin kiitollinen saamastani kasvatuksesta, että jo 10 vuotiaana osasin tuntea empatiaa pieniä, avuttomia ja puolustuskyvyttömiä kohtaan ja halusin hakea heille apua. Saman aion opettaa omille lapsilleni. Näille Koskelan murhaajille ei oltu opetettu nähtävästi mitään ja tässä on seuraus. Kyllä vanhemmilla tulisi joku vastuu tässä olla.

  Valoa, voimaa ja oikeudenmukaisuutta ❤️

 66. Piia kirjoitti:

  Ei nää tekijät varmaan mistään huono osaisista perheistä ole kotoisin. Tää on ihan ”normimenoa” monessa koulussa ollut jo vuosikymmenet/sadat. Vaikka nyt ei kaikissa paikoissa mihinkään tappoon olis päädyttykkään, niin henkiset vammat on yhtä pahat kuin olis elävältä tapettu.

 67. Piia kirjoitti:

  Väkivalta siis on ihan tuttua vuorovaikutusta ollut iät ja ajat.

 68. Se joka välittää kirjoitti:

  Järkyrtyin kovasti, kun tästä julmasta murhasta uutisoitiin joulukuussa. Olin aivan turtana, itkin itkemistäni, miten joku voi olla noin julma. Miten joku voi kylmästi kiduttaan toista, kerrasta toiseen, mennä uhrin vanhempien silmien eteen, leikkiä ystävää ja jatkaa julmaa kidutustaan, päivästä toiseen, viikosta toiseen, kuukaudesta toiseen..
  Miten joku voi olla noin julma?
  En voi ymmärtää tätä, olen kauhuissani tällä hetkellä siitä millaisessa maailmassa elämme, mikä on mennyt pieleen?
  Entä jo sama toistuu, entä jos sama toistuu jo nyt jossakin, ja joku päivä uutisoidaan taas samanlaisesta kidustustuomiosta.
  Mikä on tämän asian takana?
  Mikä se voi olla?
  Kysymyksiä tulee mieleeni, kylmyys kouristaa taas kerran kurkkuani kun vain ajattelenkin tätä asiaa.
  Miten joku voi olla näin julma?
  Eikä kukaan nähnyt mitään?
  Eikö kukaan kuullut mitään?
  Eikö joku joka näki tai kuuli, välittänyt tarpeeksi?
  Millaisessa maailmassa me kasvatamme jälkikasvuamme?
  Millaisessa…
  Onko tässä kaikessa mitään järkeä, jos jollekin käy noin pahasti?
  Onko tässä järkeä yrittää parastaan, jos joku toinen ei välitä mistään mitään.
  Ja se toinen, joka ei välitä, se vetää muutkin mukanaan, näkemään vain mustaa.
  Mustaa, joka on jo kaikessa siinä mikä liittyy tähän.

 69. Liisa kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus, vakavasta ja järkyttävästä rikoksesta.

  KIITOS TÄSTÄ! ?

  Tekijöiden vanhemmat korvausvastuuseen on VÄHINTÄ, siis VÄHINTÄ mitä he voivat aikuisina, lisääntyneinä ihmisinä tehdä, siitä hyvästä mitä HEIDÄN kasvattamansa alaikäiset LAPSET ovat TIETOISESTI tehneet ja aiheuttaneet.

  Heidän, tekijöiden vanhempien PITÄISI olla AIKUISIA, jotka osaavat katsoa peiliin ja kasvattaa lapsia (monikossa -> sisarukset), jotka eivät kiduta, pahoinpitele, tai tapa toista IHMISTÄ. LASTA, tässä tapauksessa. Nythän tekijät ovatkin jo lastensuojelun asiakkaita, ja tekoa ei saa enää tekemättömäksi.

  Tämä on yksi syy, miksi en IKINÄ hanki lapsia tähän maailmaan.

  Rakkautta ja rauhaa ??

 70. mirjam kirjoitti:

  Toivon, että joku keräisi lakialoitteen siitä, että rangaistukset rikoksissa kovenisivat ja rikosoikeusvastuun alaikäraja
  alennettaisiin pikaisesti.
  16 -vuotias ei ole enää lapsi vaan tietää tässäkin tapauksessa mitä on tehnyt ikätoverilleen. Murhannut kylmäkiskoisesti.
  Samoin syyte rangaistuksesta koululle ja lastensuojelulle ja Kivakoulun rehtori syytteeseen ym. asianosaiset jotka ovat vastuussa tapahtuneesta .Onko koulua vastaan tehty rikosilmoitus?
  Sana koulukiusaaminen jätettävä pois kun on väkivallasta kyse.
  Murhaajien vanhemmat saatava vastuuseen taloudellisesti kun kasvatusvastuut unohdettu.
  Kovemmat tuomiot lakialoite vietävä päättäjille mahdollisimman pian. Päättäjien herättävä tähän. Jos tässä Koskelan murhassa oikeus ei toteudu ja tuomiot jaettu alakanttiin mielestäni silloin kansalaisilla oikeus nousta Oikeuslaitosta vastaan!

 71. Ihmettelijä I kirjoitti:

  No niin, nyt on tuomio annettu. Ei tullut vaatimaasi (eikä minun vaatimaani) lain sallimaa maksimia – sitä ei edes vaadittu, ja tuomio oli nyt vähemmän kuin syyttäjä vaati.

  Kun murskataan kivekset tallomalla, räjäytetään papatteja peräaukossa, hypitään rintakehän päällä katkoen kylkiluut ja tehdään useiden tuntien ajan paljon sellaista, mitä ei ole tihkunut julkisuuteen, niin voi vain kysyä, mitä VIELÄ olisi pitänyt tehdä, että olisi vaadittu lain sallima maksimirangaistus ja että maksimi olisi myös tuomittu?!

 72. Mira kirjoitti:

  Tämä blogikirjoitus putkahti jostakin syystä esille ja niinpä luin sen sekä kommentit.

  Nyt tuomiotkin ovat jo lainvoimaisia, ja, olemmepa me niistä mitä mieltä hyvänsä, uhrin lähimmät omaiset olivat niihin tyytyväisiä. Voimme toivoa, että tekijöiden vanhemmat maksaisivat omaisille määrätyt korvaukset poikiensa puolesta. Korvauksethan ovat tekoon suhteutettuna mitättömät, 12 000 euroa/ vanhempi ja kolmelle jaettuna vain yht. 8t euroa/perhe. Pojilta niitä rahoja ei vuosikausiin saa.
  Varmaan lähempänä murhan tekoaikaa olisin itsekin toivonut pojille mahdollisimman ikävää loppuelämää. Nyt ajan lieventäessä tunteita sen sijaan toivon heidän kuntoutuvan rikoksettomaan elämään, sillä sehän on yhteiskunnalle, meille kaikille, se ehdottomasti edullisin ja paras vaihtoehto. Ei meillä ole mitään syytä toivoa heidän jatkavan rikoksia ja mahdollisesti sen myötä syyllistyvän uusiin väkivaltarikoksiin, ehkä jopa uusiin murhiin.
  Ihmettelijä: se, miksi maksimia ei annettu, johtui mm. siitä, ettei murha ollut etukäteen suunniteltu. Kyseessä oli alempi murhan taso, heidän olisi pitänyt tajuta uhrin kuolevan. Pojat suunnittelivat pahoinpitelyjä, ei murhaamista. Asteikkoa alensi jo heidän alaikäisyytensä.
  Sami Maarela: hivenen epätarkkoja tietoja tekijöiden vanhemmista, mutta en niitä korjaa, koska vanhempien syytä tämä murhenäytelmä ei ole. Tekijöillä kaikilla on myös sisaruksia, joten ehkä heitäkin kannattaisi ajatella vanhempia maalitettaessa. Jollemme halua heidän joutuvan kiusattaviksi.

  • empuntemputjatarinat kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi. Näinhän se usein menee, kun aikaa kuluu, että tunteet tasaantuu. Ja vaikka ymmärrystä ei koskaan löytysikään, toivon, että tekijät ymmärtäisivät tekonsa seuraukset, eivätkä ikinä enää toisia vahingoittaisi. En tiedä, onko tämä naiivia kuvittelua, mutta oikeastaan sitä vain toivon, kun muuta ei enää ole tehtävissä. Ja todellakin toivon, että tekijöiden vanhemmat maksavat nuo korvaukset. Se on vähintä mitä voivat tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *