Hae
Gaalanainen

Kaikki oikein -elokuva kertoo, kuinka kävisi jos matti meikäläinen voittaisi lotossa?

Luin aikoinaan tutkimuksen, jossa oli haastateltu suomalaisia lottovoittajia. Kertomukset olivat liikuttavan samanlaisia.

Voiton jälkeen auto oli vaihdettu, asuntoakin ehkä uudempaan. Käyty ulkomailla lomamatkalla.

Pian oli iskenyt pelko rahojen loppumisesta, kun ei sitä rahaa niin paljon kuitenkaan tullut. Monet ovat myös jatkaneet töitään, tosin vähemmän kuin aikaisemmin. Vakuutelleet, että ihan tässä elellään kuin ennenkin. Kriisejä ja riitojakin rahasta tulee, vaikka sitä nyt on.

Anna Leena Härkösen Kaikki oikein -kirjaan pohjautuvassa elokuvassa lottovoittajien, kosmetologina työskentelevän Eevin (Elsa Saisio) ja rokkarimies Karin (Antti Luusuaniemi) tarina kulkee hyvin samankaltaisia latuja.

Eevin voitettua 15 miljoonaa, hän haluaa jakaa potin puolisonsa kanssa puoliksi. He päättävät jatkaa elämää kuten ennenkin, kertomatta voitosta muille. Tottakai rahat kuitenkin polttelevat taskussa.

Kiinnostavinta ei suinkaan ole se, mitä pari lopulta rahoilla tekee. Voitto on kriisi, joka ajaa käsityksen itsestä ja parisuhteesta koetukselle. Eikä rahat poista huonoa itsetuntoa tai Eevin kokemusta koulukiusaamisesta.

Päähenkilöt ovat korostetun tavallisia meikäläisiä. Tarina on viihdyttävä, mutta jostain syystä nauroin enemmän kirjaa lukiessa. Ehkä monissa tarinan roolihahmoissa oli jotain ärsyttävää, kun he tulivat näkyviksi valkokankaalla. 

Kun mietin lukemaani tutkimusta, Eevin ja Karin tarina tuntuu suhteellisen realistiselta. Varmaan moni meistäkin olisi hetken hukassa, jos yhtäkkiä voisi tehdä melkein mitä tahansa.

Onhan sillä ajatuksella itsekin tullut joskus leikiteltyä. Että mitä, jos voittaisi jättipotin?

Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että 15 miljoonaa on äkkiseltään liian iso summa rahaa. Se toisi mukanaan myös vastuuta. Pitäisi selvittää, mille järjestölle kannattaa lahjoittaa varoja, mihin sijoittaa muuten.

Sellanen muutaman miljoonan potti olisi huomattavasti huolettomampi. Eikä sillä rahalla ihan voisi kokonaan lopettaa töiden tekemistä. En nimittäin usko, että ihan oloneuvokseksi heittäytyminen sopii yhtäkkiä kenellekään. Sen taitavat todeta jossain vaiheessa myös Eevi ja Kari.

Kaikki oikein -elokuva tänään ensi-illassa kautta maan

Edellinen: 95 -elokuva on vuoden hämmentävin leffa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *