Hae
Gaalanainen

Haluanko enää tietää, mitä Madonna tekisi?

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normaali taulukko”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Calibri”,sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

What would Beyoncé do?

Näin luki rintamerkissä, jonka ystävältäni lahjaksi polttareissani vuonna 2013. Toteamus oli osuva ja siitä lanseerattiin nopeasti julistetauluja, kahvikuppeja kuin T-paitojakin. Mikäpä ei superlahjakkaalta poptähdeltä onnistuisi?

Kun olin vielä kouluiässä, minua vanhempia kavereita ja serkkuja kiinnosti vain yksi asia. Mitä Madonna tekisi?

Kolmekymmentä vuotta sitten, 80-luvun jälkipuoliskolla Madonna piti suvereenisti yllään popkuningatteren viittaa. Hittiä hitin perään takonut tähti oli kaikkea, estoton, villi, herkkä, hauska, diiva -kaikkea sitä, mitä naistähdeltä ei oltu totuttu siihen maailman aikaan näkemään.

Katolisessa kodissa kasvanut Madonna flirttaili lavashow´ssa ennennäkemättömällä tavalla uskonnon ja seksin kanssa. Hän vaihtoi tyyliään niin usein, että siitä tuli yksi hänen tavaramerkeistä. Ja on hän tainnut myydä sen 300 miljoonaa albumiakin.

Itsellekin Madonnasta tuli eräänlaiden naisvoiman symboli, jonka tekemisiä olen seurannut tiiviisti, mutta etäältä. Madonna on samalla kiinnostava, mutta hiukan pelottava. Kesällä lukemani Lucy O`Brienin kirjoittamasta elämäkerrasta saa kuvan tyypistä, joka on kiva niille, joista sattuu pitämään. 

Mutta shownaisena hän on yksi uraauurtavista. Olen katsonut Madonnan konserttitaltiointeja siitä lähtien kun mistään mitään muistan. Ennen VHS-kaseteilta ja Music TV:ltä, sittemmin Youtubesta.

Nykyisessä musiikkibisneksessä omaperäisyys ja kohauttaminen käy yhä vaativammaksi. Varsinkaan, kun se ei saisi olla itseisarvo. 

Madonna täyttää huomenna, 16.8, kuusikymmentä vuotta. Vielä Suomeenkin ulottuneen Sticky and Sweet -kiertueen aikana ajattelin Madonnan pitävän popkuningattaren valtikkaa aikojensa loppuun saakka. Sen sijaan viimeisin, Rebel Heart tour -kiertue oli pettymys. Rintsikoissa tanssivia nunnia, jättiristejä ja . Eikö tämä kaikki nähty jo vuonna 1987?

Kyse ei ole iästä vaan sisällöstä. Populaarimusiikissa on pakko uudistua, iskeä aikaan, kehitellä jotain uutta. Minäkin olen ihaillut Madonnan tapaa muuntautua ja vavisuttaa konservatiivisia arvoja, mutta viimeisellä kiertueella Madonnan kapinallisuus lavashow´ssa tuntui päälleliimatulta.

Onneksi maailma on muuttunut sen verran monimuotoisemmaksi, että Madonnan ehkä avaukset viimeisellä kiertueella tuntuvat vanhanaikaisilta?

”Mitään perinteistä kukaan on tuskin Madonnalta odottanutkaan?”

Mutta yksityiselämässä Madonna osaa tehdä uusia avauksia. Viimeisimpänä Madonna adoptoi orvot kaksostytöt, Esteren ja Stellan Malawista, jossa tähti tekee myös laajalti hyväntekeväisyyttä. Kuusikymppisenä hän on kuuden lapsen, joista neljä on kouluikäistä, lapsen äiti.

58-vuotiaana kaksosten adoptoiminen ei ole ihan yleisin ratkaisu elämässä, mutta mitään kovin perinteistä Madonnalta tuskin kukaan on koskaan odottanutkaan?

Mitä sitten olisin toivonut kuusikymppiseltä omalta voimanaiseltani, toteemieläimeltäni?

No ehkä olisin toivonut Madonnan muistuttavan vähän vähemmän versiota vahakabinettipatsaastaan. Mutta toisaalta, onko överiksi vetetty botox-kuuri Madonnan turhamaisuutta vai yksi uusi tapa kohauttaa? Ehkä aikaisemmin ajattelin Madonnan vanhenevan merylstreepmäisen viisaasti ja rennosti. 

Konkreettisesti mietin asiaa, kun sisustin työhuonettani uudelleen. Suon itselleni huoneeseen yhden mietelauseen, jolle ostin kultaiset kehykset. Kävin netissä läpi ziljoonia vaihtoehtoja ja törmäsin myös Madonnaan. What would Madonna do?

Jätin julisteen tilaamatta, mutta odotan mielenkiinnolla, mitä kuusikymppinen Madonna keksi seuraavaksi. 

 

kuvat MV photos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *