Loppu poikkeusolojen lohtusyöpöttelylle – kahden kauppakäynnin helppo viikkotaktiikka
Pinaattilettuja, paahtoleipää – ota helkkari sieltä vaikka ne loput ruissipsit!
Vihaan kokkaamista, mutta olen mielestäni saanut luotua meille alkuvuodesta suhteellisen toimivan ruokajärjestelmän. Eli siis käytännössä se tarkoittaa sitä, että ruokaa tarvitsee tehdä vain kolmisen kertaa viikossa.Normitilanteessa meillä tehdään ruokaa isompi satsi sunnuntaina, seuraavan kerran keskiviikkona. Perjantai-illaksi on tehty tortilloja, joita lapset voivat syödä lauantaina, kun palaavat treeneistä ja kisoista. Yleensä isommat kauppaostokset on tehty myöhemmin lauantaina, jolloin lapset ovat saaneet valita kaupasta jotain helppoa (ja ehkä suhteessa vähän epäterveellisempää) tai sitten ollaan syöty ulkona. Täydentävä kauppakäynti on ollut keskiviikkona.
Satunnaisia poikkeusolosuhteita varten, joita viisihenkisessä perheessä on riittänyt aikaisemminkin, on toki ostettu valmiina pinaattilettuja, kalapuikkoja ja äitien tekemää kinkkukiusausta.
Viime viikolla, kun koronasäädökset toivat lapset etäkouluun ja kotiin päivähoidosta, huomasin, että nuo ”hätävarat” hupenivat parissa päivässä. Kun normaali rytmi meni häränpyllyä, niin samalla myös katosivat terveellisten ruokailutottumusten hituset. Valmiiksi pilkotut kasvikset olivat loppu jo maanantai-iltana, lapsille tuli raahattua lounaan jälkkäriksi jäätelöitä kuin vanhasta tottumuksesta koulujen loma-aikaan.
Itse alan stressaantuneena syömään epäterveellisemmin. Kun kahdenkymmenen sekunnin välein kuuluu äiti, äiti, äiti ja ajatus keskeytyy, niin töitä jää iltaan, jolloin tulee helpommin syötyä niitä epäterveellisiä jämiä.
Kun mies aloitti viime viikolla oman elämänsä kapeaihisina kolmen päivän pizzojen valmistusprojektin ja raahasi kotiin kolme isoa sipsipussia (muuten meille ostetaan sipsejä ehkä kolme kertaa vuodessa), jonka jälkeen esikoinen halusi paistaa vohveleita, niin sanoin sunnuntaina puolisolle, että nyt joku rajan tähän touhuun!
Loma-ajat ja satunnaiset viikonloppuherkuttelut ovat asia erikseen, mutta nämä poikkeusolosuhteet tulevat kestämään hyvin todennäköisesti kuukausia, joten myös arjen ruokailut on nyt vain järjestettävä uudelleen.
Kävin vähän ennen joulua Vilma Bergenheimin kanssa ruokakaupassa, Stockan Herkussa (joka on nykyään kai Food Market Herkku). Tarkoituksena oli, että Vilma opastaa minua hyvinvointivalmentajana terveellisempien valintojen tekemisessä. Nappasinkin Vilmalta jo alkuvuoden ruokalistaan muutamia vinkkejä, joita olen ujuttanut pikkuhiljaa myös lasten lautasille. Viime sunnuntaina palasin Vilman vinkkien ääreen, kun suunnittelin kevään ruokalistoja osittain uusiksi.
Periaate viimeksi syntyneessä listassa oli sama kuin aikaisemminkin; mahdollisimman helposti ja nopeasti suhteellisen terveellistä ruokaa, jota kaikki syövät. Lisäksi yritän nyt koronan aikaan välttää osaltamme turhaa kaupassa käyntiä, joten sinälläänkin tämä poikkeusoloissa arkirytmiin palaaminen lienee kohdallaan.
Jaan nyt lämpimien ruokien kauppalistan täälläkin. Lista alla sisältää siis lämpimät ruuat sekä kasvikset koko viikoksi + sekä sunnuntain brunssille matskut, josta saa myös välipala-apuja viikolle. Varoitan: tämä meikäläisen lista ei ole todellakaan kulinaristisuuden huipentuma, vaan lähinnä esimerkki siitä, miten ruuanlaitot saa järjestettyä semiterveellisesti kotiopetuksen, lastenhoidon ja etätöiden ohessa.
LAUANTAIN KAUPPA (käydään yleensä vasta 16-17 aikaan, tämä hyvä aika myös nyt, sillä liikkeellä huomattavasti vähemmän porukkaa kuin aikaisemmin päivällä)
– Ostokset la-ke
HEVI-osasto
– kaali
– porkkanat 2pss
– pussi tomaatteja
– kurkut 4 kpl
– sipulia*
– iso kukkakaali
– kananmunia *
– nippu banaaneja
– pussi omenoita
– pussi lehtikaalia
– parsaa
– pinaattia
– persilijaa
LIHAT
600g 10%jauheliha
400g härkistä
2 pkt broilerin rintaleike
lohta
MAITOTUOTTEET
2 PRK 4% kerma
kermaviilit 3prk
juustoraaste
MUUT OSASTOT
2 pkt pinaattilettuja
kermaviileihin dippijauhot
täysjyväriisi*
superriisi *
pakastemustikat
*lapset saavat valita jotain helppoa la-illan ruuaksi, kuten pakastepizzaa, kalapuikkoja sekä karkkipäivän karkit/popparit jälkkäriksi.
*tsekkaa kaapista, onko riittävästi
LAUANTAI
lounas: pe-iltana tehdyt tortillat
päivällinen: viikon helpotus, eli lauantain kauppakäynnillä valittu puolivalmis/ tilataan ravintolasta
SUNNUNTAI
brunssi: munakasta, smoothieta, sekä uuniin iso pussi karjalanpiirakoita, joista saa samalla välipaloja seuraavalle viikolle hedelmien kera
lounas: perjantain loput tortillat
TEHDÄÄN ruuat, eli
– paistovalmiiksi jääkaappiin kaalihuijarin makaronilaatikko
– laitetaan broilerit marinoitumaan
– keitetään kattila riisiä ja superriisiä
– pilkotaan porkkanat (2pss), kurkut (3kpl) ja kaali isoihin rasioihin, jotka helppo nostaa ruoka-aikoihin pöydälle
päivällinen:lohi, riisi/superriisi sekä parsa +kasviksia sekä lehtikaalisipsit
MAANANTAI
lounas: uuniin kaalihuijarin makaronilaatikko (menee meillä ketsupin kanssa +kasviksia)
päivällinen: uuniin marinoituneet broIlerit+edellispäivän riisi sekä kasvikset
TIISTAI
lounas: sama kuin maanantaina
päivällinen: sama kuin maanantaina
KESKIVIIKKO
2. KAUPASSA KÄYNTI (aamupäivällä 11-12 välillä rauhallista) Citymarket.
-ostokset ke-la
HEVI
3 kpl kurkku
tomaatteja tarpeen mukaan
kaali
pussi porkkanoita
nippu banaaneja
lehtikaalipussi
avokadoja
LIHA/KALA
härkistä 400g
jauhelihaa 600g
1kg kanan suikaleita tortilloja varten
sushia valmiina
MUUT
tortilloja
chia-siemen tortilloja
salsa
kermaviilejä tarpeen mukaan
Poppamiehen RUB Lousiana Cajun
täysjyvämakaronit
superriisi*
lounas: jämät+pinaattilettuja jos tarvis, aikuisille kaupasta ”viikon työpäaikkalounas”; sushia, josta lapsille muutamat lempparisushit + keskiviikon motivaatiojätskit jälkkäriksi!
TEHDÄÄN RUUAT
päivällinen: tee lihapullat ja keitä lisää riisiä/superriisiä+pilko kasviksia
TORSTAI
lounas: lihapullat, makaroni ja kasvikset.
päivällinen: pinaattiletut+lehtikaalisipsit
PERJANTAI
lounas:sama kuin pe
päivällinen: tortillat, joihin kurkku-tomaatti-avokado-sipuli-kana +salsa ja dipit
Käytännössä näiden listojen omenat, banaanit, sunnuntain karjalanpiirakat ja ke jätskit ovat täyttäneet myös välipalan tarpeen. Oikeastaan listaan tarvitsee vain lisätä aamupalatarpeita sekä peruselintarvikkeita talouden tarpeiden mukaan, mutta niin että käynnillä selvittäisiin taas sinne seuraavalle kauppaetapille.
Näillä mennään nyt, kunnes tuntuu, että ”uusi arki” hanskassa. Sitten voi sunnuntaisin alkaa sooloilla grillailemalla tai vääntää taas kunnon salaatteja noiden kasviskokoelmien lisäksi.
Alla muutamat uudet luottoreseptit, joilla koitetaan painaa nyt sinne kesän korvalle.
Kaalihuijarin makaronilaatikko
-Pilko iso kukkakaali pieniksi (makaronia muistuttaviksi) paloiksi
– Pilko iso sipuli
-Paista härkis (400g)+jauheliha (600g) +lisää sipuli
– voitele vuoka ja kaada lihasekoitus ja kukkakaalit vuokaan
– kaada 2x2dl (4% rasvaa) ja kaksi kananmunaa kulhoon. Lisää mustapippuria ja suolaa. Sekoita ja kaada laatikon päälle.
-Paista 20min uunissa 200 asteessa, jonka jälkeen lisää juustoraastetta noin 2dl ja paista vielä toiset 20min.
Familysmoothie (sain tämän ohjeen Marja Hintikalta erään haastattelun yhteydessä, uppoaa lapsille suht hyvin.
Nämä kaikki vain sekaisin blenderiin, niin saat 5xlasillinen
½ pussia pakastemustikoita
½ pussia pinaattia
1 avokado
1 vihreä omena
banaani
persiljaa ja vettä tarpeen sekä maun mukaan
Luottokana, jota syövät kaikki
2 pkt kanan paistileike
kaada kulhoon öljyä sekä purista lime, sekoita ja laita kanat sekaan
lisää hetken kuluttua sekaan Poppamiehen RUB Louisiana Cajun -maustetta, jätä hetkeksi marinoitumaan
paista noin. 40min 200 asteessa, käännä puolessa välissä toisinpäin
Kerron Vilman ja mun kauppareissun oivalluksia tarkemmin ensi postauksessa…