Hae
Gaalanainen

Syyskuun arvonta: Työuupumuskirja auttaa tunnistamaan omat rajat, Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt -teoksessa koko elämä on uuvuttavaa

Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt ja Rosanna Marilan Työuupumuskirja kuvaavat uupumista eri kulmista.

Miellyttäjä. Suorittaja. Optimoija. Innostuja. Armoton (itseään kohtaan).                                                 check. check. check. ja check.

Olen lukenut tällä viikolla kaksi erilaista uupumusta käsittelevää kirjaa. Rosanna Marilan kirjoittama ja Liisa Valosen kuvaama Työuupumuskirja (Docendo) kertoo työuupumuksesta, sen kokeneista ja siitä selvinneistä. Teos antaa myös konkreettisia ohjeita, miten toimia, kun työ alkaa tuntua liian kuormittavalta.

Pystyn tunnistamaan jotain itsestäni monista sen kohtaloista. Kuten nykyisen Helsingin Sanomien päätoimittaja Anu Ubaun kuvailun minuuttiaikataulutetusta aamusta, jolloin aikataulu pettää,  kun auton ikkunat ovat jäätyneet, eikä niiden skrapaamista ole laskettu aikatauluun. Tätä seuraa itkuromahdus.

Monta rastia pystyn heittämään myös muiden selviytyjäkertomuksen kohdalle; syyllisen tunteeni siitä, että sopiiko unelmatyössä uupua? Ja pelon, että jos kieltäydyn työkeikasta, loppuvatko työt kohta kokonaan.

En itse ole ollut vakavasti työuupunut, mutta olen flirttaillut sen kanssa tasaisin väliajoin. Kuten viimeksi kirjoitin, uskon, että minut on pelastanut uupumukselta se, että pystyn latautumaan aika nopeasti. Pystyn hengittämään vapaammin, kun  olen saanut järjestettyä koko elämän aikataulut uudestaan inhimillisesti.

Kun luin Eeva Kolun Korkeintaan vähän väsynyt -kirjan (Gummerus), ymmärsin paremmin, että olen ollut välillä uupunut koko elämän kuormittavuuteen. En varsinaisesti itse ja vain työhön.

Kolun kirja vie syviin vesiin erittelemällä ja kyseenalaistamalla varsinkin meidän millenniaalien toimintamalleja.. Perimmäisenä kulkee kysymys, kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä?

Eeva maalaa tarkasti faktat. Millenniaalien talous ja työt ovat epävarmempaa kuin edellisillä sukupolvilla, työelämän vaatimukset liukuvat vapaa-ajalle, sosiaalinen media, jatkuvien päämäärien, välietappien ja onnellisuuden tavoittelu syventää kelpaamattomuuden kokemusta ja niin edelleen.

Ylisuorittamisella Kolu arvelee, että moni juoksee karkuun sisäistä synkkyyttä, jota ei kaiken suorittamisen alta kukaan huomaa. Mutta ilo.

Se ei yllä silmiin saakka.

Minulla on ilo saada arpoa yksi kappale kumpaistakin näistä syksyn kirjahelmistä (kumpikaan teos ei ole tullut vielä E- ja äänikirjapalveluhin)!

Toimi siis näin; ota seurantaan mun @gaalanainen -tili Instagramissa ja kommentoi hep syyskuun arvonta -kuvan alle ja/tai tähän blogin kommenttikenttään (tai saa kommentoida kerran myös molempiin). Jos haluat kertoa kommenteissa hepin sijaan omia vinkkejäsi parempaan jaksamiseen, niin sekin on vallan suotavaa.  Arvonta suoritetaan syyskuun loppuun mennessä.

Elokuun arvonnan Anni Hautala X Very nice -malliston hameen voitti @niinamarjatta.

Rauhallista viikonloppua kaikille!

(toteaa nainen joka saapui aamuyöllä viideltä työpippaloista kotiin)

 

 

5 kommenttia

 1. Sarde kirjoitti:

  Heps! Tää kirja kiinnostaa!!

 2. Heidi Andersson kirjoitti:

  Voimaa saan lyhyistä luonto hyppelyistä. Jo 15 min metsässä saattaa helpottaa orastavaa ahdistusta

 3. Suivi kirjoitti:

  Kirjat käsittelevät tosi tärkeää aihetta ja hyvä että uupumuksesta puhutaan nykyään laajemmin. Olisi itsellekin monta kertaa lähellä uupumista käyneenä mielenkiintoiset kirjat lukea!

 4. Laura Mäkinen kirjoitti:

  hephep🎉

 5. Elise H. kirjoitti:

  Hep! Lukisin oikein mielelläni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *