Hae
Gaalanainen

Joulunhallintaongelma! Onko jouluna lupa ostaa?

Joulunhallintaongelmaan kuuluu myös jouluteemaisten tapaamisten sopiminen. No rajoitukset peruuttivat nämä, mutta kävimme kuopuksen kanssa ystäväni uudessa ihanassa (joulu)kodissa viikonloppuna.

Joulunhallintaongelmaan kuuluu myös jouluteemaisten tapaamisten sopiminen. No rajoitukset peruuttivat nämä tämän vuoden osalta, mutta ehdimme sentään käydä kuopuksen kanssa ystäväni uudessa ihanassa (joulu)kodissa.

 

Joulunhallintaongelma. Tällaisen diagnoosin tein viikonloppuna, kun tein inventaarion mitä kaikkea olen hankkinut TÄTÄ joulua varten.

Ongelmani on se, että liennytän joulun päättymiseen liittyvää ahdistusta ostamalla alennusmyynneistä kamaa seuraavaa joulua varten. Kuten esimerkiksi kahdeksan kappaletta Holiday-saippuoita, kuusi kappaletta joulupaitoja (kiva laittaa goodiebackeihin jouluvieraille), nyrkkeileviä joulupukkikyniä ja jouluaiheisia kirjoja lapsille (kirjoja kun ei voi koskaan olla liikaa). Tällä hetkellä onkin sitten tulossa kuopuksen joulusukkaan aamuksi kolme: Pekka Töpöhännän joulu, Tatun ja Patun joulu sekä Ryhmä haun joulu.

Minulle saisi varmasti myytyä jouluteemalla vaikka Trumpin joulumuistelmat tai kasan risuja, jos siihen olisi kietaistu ympärille teksti Tontun saunavihta.

Joulunhallintaongelma ja sen syy

Arvaatte varmaan mitä sitten käy?

Unohdan onnellisesti nuo vuoden takaiset ale-ostokset.  Ja kun kauppoihin alkaa ilmestyä uutta joulukamaa marraskuussa, kaiken kiireen keskellä ajatus joulusta tuntuu rauhoittavalta. Joten ostelen lisää, kun työkeikkojen välissä kuljen jatkuvasti liikkeiden ohi tai läpi.

Tänä vuonna tarkoituksena oli pitää myös keskimmäisen synttärit jouluteemalla ja illalla glögijuhlat. Hiki hatussa olen haalinut tontun vierailua varten lapsivieraille muun muassa lahjapaketin mallisia korviksia, kuusen mallisia hassuttelulaseja, tonttujauhetta (älkää kysykö enempää). No perjantain rajoituksilla ei näitä juhlia voida tietenkään pitää, joten hankittu tavaramäärä ensimmäistä kertaa suoraan sanoen hävettää.

Löysin nimittäin kaapista myös viime vuoden alennusmyynneistä ostetun korkkamattoman paketin joulukuusilautasia sekä karamellitangon mallisia joulupussukoita. Joulusydänlahjapaperin ja kaikki paketointitilpehöörin nyt voi onneksi järkevästi käyttää itse lahjoihin.

Eilen ostin vielä alennuksesta kaksi joulukalenteria lisää (joista kotona aloin miettiä, että onkohan tuo LOL-pakkaus edes joulukalenteri).  Ostin myös kaksi joulutyynyä, mutta ne olivat sentään suunniteltuja.

joulunhallintaongelma ja kulutus

Kolmelapsisessa perheessä olen alkanut kiinnittää tavaraan ja laatuun eri tavalla huomiota viiden viimeisen vuoden aikana. Ensinnäkin tavara ahdistaa. On myös hyvä oppia tunnistamaan saadun tavaran arvo ja sitten se ekologisuus. Olen myös luonut 1-15 -metodin, jonka avulla olen pyrkinyt hillitsemään tavaran määrää. Ostetaan vain mitä oikeasti tarvitaan. Ja aina kun on mahdollista pyritään valitsemaan ekologisempi ja kestävämpi vaihtoehto.

Mutta kun ensimmäiset joulukamat tulevat kauppoihin, unohdan tämän kaiken. Perustelen joululahjojen ja joulukaman ostamista itselleni uskottavilla selityksillä. Nuorimmaisemme on viisi, ei ole enää montaa joulua, kun meillä on pukkiuskova taloudessa! Nyt pitää nauttia! Ja kyllä, haluan hemmotella lapsia ja läheisiä. Vaikka tiedän, että pitkässä juoksussa aikani heille olisi paljon arvokkaampaa kuin tavaran hallinnointiin ja ostamiseen menevä aika.

Joulunhallintaongelma ja kun ostat kaikkea, jonka LUULET liittyvän jouluun.

Joulunhallintaongelma, kun ostat kaikkea, jonka LUULET liittyvän jouluun. No onneksi tuo LOL-kalenteri liittyi, vaikka kotona aloin ihmetellä, että tavallaan jouluun ei viittaa muu kuin tuo 25 yllätystä.

Viikonloppuna pakotin itseni kuriin. Tai siis eilisen kauppareissun jälkeen, kun olin ostanut vielä yhden joulukalenterin, josta en lopulta ollut varma oliko se joulukalenteri. Ilmoitin, että jokainen lapsi saa tänä vuonna maksimissaan kuusi lahjapakettia (ja toki tonttu nyt käy tiputtamassa huomenna aamusukkiin jotakin, mutta niissä suurin osa on tarpeellisia).

Laitoin kummeille vetoomuksen vetämään, että lahjat ostetaan porukalla. Tai vaihtoehtoisesti kortti tai lämmin ajatus riittää. Itse saan ostaa täksi jouluksi enää kynttilöitä ja mahdollisesti, jos jossain olisi kiva jouluteemainen keittiöpyyhe. Toivon, että minun joulunhallintaongelmaan auttaa lista ja pieni pysähdys kaupassa kaiken ihanan joulukaman keskellä. Silloin lupaan kysyä itseltäni; aiheuttaako tämä joulutavara iloa joka joulu, kun sen joululaatikosta nostan esille? Ja minne hemmettiin tämän survon aikavälillä tammi-lokakuu?

Senkin rahan laitan mieluummin Hope ry:n lahjakeräykseen, johon olen osallistunut nyt monena jouluna. Tänä vuonna Hope on nimennyt kohdennettujen toiveiden sijaan 10 toivotuinta pakettia. Keräykset tulossa ainakin Iso Omenan, Myymannin ja Columbuksen ostoskeskuksiin. Ne paketit ja sijoitukset tuovat varmasti iloa saajilleen.

Lue myös 

Miksi saan pidettyä lasten ja työasiat hallinnassa, mutta en kotia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *