Hae
Gaalanainen

Koskelan keräyksen toinen lahjoituskohde on tässä – tämä on hyvä jokaisen lapsen ja nuoren tietää

Joka vuosi, kun lapset lähtevät ensimmäistä aamua kouluun, toivoin mielessäni samaa kuin nyt; voi kun jokaisella koululaisella olisi mukava yhteisö mihin mennä, tai edes yksi ystävä, luotettu.

No viime vuonna tämän toiveen jälkeen ei mennyt kuin kuukausi, kun naapurikaupungissa oli aivan järkyttävä kouluväkivaltatapaus, joka sai kerran miettimään eikö tätä todella voi saada kuriin. Yritin itse koota jälkeen yritin koota tänne keinoja, jolla me jokainen voimme vaikuttaa kiusaamisen ja kouluväkivallan ehkäisyyn. Postausta seurasi, kuten yleensä tätä aihetta käsittelevillä postauksilla on tapana, uutama reaktio somessa, kymmenkunta lähtenyttä IG-seuraajaa.

Muuten ei mitään.

Koskelan tapaus – emme unohda

Tuli joulukuu, jonka jälkeen tuli Koskelan tapaus – jolloin tuntui kun sydän olisi revitty rinnasta, kun luin tuon pojan elämästä. Joululomalla hän tuli mieleen jatkuvasti, mutta kun oikeudenkäynti alkoi helmikuussa, en voinut itselleni mitään.

En välittänyt journalistista rajoista, kirjoitin ihmisenä kaiken mitä ajattelen noiden kiusaaja-sadisteista ja heidän vanhemmista. Penäsin – ja penään yhä tekijöille maksimirangaistusta – sekä vanhemmille täyttä korvausvelvollisuutta. Joku raja oli ylittynyt muillakin; reaktioita kertyi 20 000. En niitä tuolloin laskenut, mutta nyt luin kommentteja uudelleen ja näin paljon hyvää:  se että löysin kaltaisianne ihmisiä, jotka välittävät. Se tuntui ja tuntuu tärkeimmältä.

Ei tuntunut hyvältä, kun reaktiotani ruodittiin pitkin jodeleita (joissa en ole, mutta kuulin muilta) ja keskustelupalstoja – vastarinnasta huolimatta siitä seurasi myös hyvää, perustin ystäväni Mari Saaren kanssa #emmeunohda -kouluväkivaltaa ja kiusaamista vastaan -nimisen Facebook-ryhmän, jonka kautta järjestettiin myös kynttilämielenosoitus Koskelan uhrille läpi koko Suomen ja löysimme tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia samanhenkisiä ihmisiä, joilla oli kiusaamisen suhteen myös mitta täynnä.

Keräyksen ensimmäinen lahjoitus

Koskelan tapaus ylitti myös minun mielessäni jotain, mitä olin vältellyt kohtaamasta kokonaan, koska pelkäsin omia toivottomuuden tunteita; kiusattujen kohtaloihin perehtymisen. Juttelinkin viime kevään aikana somessa kymmenien kiusatuksi joutuneiden nuorten kanssa, sain heiltä suunnattomasti voimaa  ja uskon, siihen että meidän aikuisten on oltava muutos.

Koskelan uhrin omaisten luvalla käynnistimme Marin kanssa Kotimaan avun kautta keräyksen, johon te lahjoititte peräti 35 735 euroa. Summasta 10 000 euroa meni uhrin vanhemmille – edes jollakin tavalla arjesta selviämiseen. Uhrin isä teki varojen avulla pojalleen myös tämän koskettavan muistokappaleen.

Nyt syksyn alussa – pitkän perehtymisen jälkeen, jota viime kevään teimme – lahjoitamme loput varat kolmeen eri kohteeseen, jolla pyritään tukemaan kouluväkivallan, kiusaamisen uhreja sekä ennaltaehkäistä traagisia kohtaloita. Kohteita oli paljon, mutta päädyimme lopulta kolmeen.

Yhdellä yritetään osaltaan auttaa kaikkia maan lapsia ja nuoria, kaksi muuta on spesifimpiä, joilla osaltaan halutaan tukea nepsy-lapsia sekä tunnetaitojen hahmottamista – näistä kahdesta viimeisimmistä myöhemmin syyskuussa enemmän.

Täällä meillä koulut alkoivat vasta tänään torstaina. Aikaisemmin viikolla aloitti kuopus koulussa esikoulussa. Kumpa sinunkin koulutaipaleellasi oli rutkasti enemmän hyviä kuin huonoja päiviä <3

Apuu-chat auttaa kaikkia lapsia ja nuoria

Mutta ensin yleisestä; lahjoitusvaroista 6000 euroa lähti alkuviikosta SOS-Lapsikylän koordinoimaan Apuu-chatiin, joka on ajoittain kärsinyt ruuhkautumisesta. Palveluun voi soittaa kuka tahansa lapsi tai nuori luottamuksellisesti, tietoja ei kerätä.

Jotta lahjoitus olisi mahdollisimman konkreettinen, sovimme, että tuolla keräysvaroista lahjoitetulla 6000 eurolla palkataan chattiin osa-aikainen puheluihin vastaaja, joka osaltaan voi olla purkamassa ruuhkasumaa ja keskustella lasten ja nuorten kanssa heidän kysymyksistä ja ongelmista.

Tässä vielä tietoja chatista:

Chatin ylläpitäjät ja yhteistyökumppanit

Apuu-chatin toiminnan ylläpitämisestä ja koordinoinnista vastaa SOS-Lapsikylä. Chatin perustehtävänä on lisätä lasten hyvinvointia. Chatin toiminnassa on mukana myös muita alan merkittäviä järjestöjä ja toimijoita.

Chatin ongelmatilanteet ja jonotus

Chat on ajoittain ruuhkainen ja olemme pahoillamme, jos joudut jonottamaan pitkään. Päivystäjämme vastaavat kaikille jonotusjärjestyksessä. Jos et päässyt tänään juttelemaan, toivomme, että tulet huomenna uudestaan. Jonojen pituus vaihtelee päivästä ja kellonajasta riippuen.

Jos sinulla on hätätilanne, soita yleiseen hätänumeroon 112 tai Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen 09 2525 0111.

Luottamuksellisuus ja tietojen kerääminen

Emme kerää Apuu-chatin käyttäjistä mitään henkilötietoja. Ennen chatin aloittamista tulevien taustakysymysten tarkoituksena on auttaa päivystäjää vastaamaan sinulle mahdollisimman hyvin. Kaikki chatissa kirjoitetut viestit poistetaan palvelimeltamme säännöllisesti 3 kuukauden kuluttua.

IP-osoitteesi näkyy kanssasi keskustelevalle Apuu-chatin päivystäjälle, mutta emme näe sen perusteella tietojasi tai yhteystietojasi. IP-osoitteita ei kerätä talteen, vaan myös ne poistetaan palvelimeltamme säännöllisesti 3 kuukauden kuluttua.

Hätätilanteet

Keskustelussa voi joskus tulla esille, että tarvitset muutakin kuin keskusteluun pohjautuvaa tukea. Chatin päivystäjät voivat silloin ohjata sinua oikeisiin palveluihin tai voitte yhdessä päivystäjän kanssa pohtia ratkaisua tilanteeseesi.

Mikäli kyseessä on akuutti hätätilanne, lastensuojelullinen huoli tai rikos, tulee meidän olla keskustelutietojen pohjalta yhteydessä hätäkeskukseen, lastensuojeluviranomaisiin tai poliisiin. Mikäli poliisi pyytää, välitämme heille IP-osoitteesi varmistaaksemme, että sinä saat apua. Pyrimme tällaisissakin tilanteissa avoimuuteen ja toimimaan kanssasi yhteistyössä.

Myös hätätilanteiden jälkeen olet tietysti tervetullut chattiin ja juttelemaan kanssamme.

Nyt toivoisin, että mahdollisimman moni jakaisi myös osaltaan tietoa tästä Apuu-chatin olemassa olosta, jotta mahdollisimman moni lapsista ja nuorista tämän löytäisi. Linkki chattiin tässä.

Kiitos vielä kaikille teille lahjoittajille ja turvallista kouluvuotta kaikille koulunsa tällä viikolla alottaneille <3

Lue myös:

Kymmenen tutkittua keinoa, jolla voit ehkäistä koulukiusaamista

Koskelan sadistimurhaajille maksimirangaistus – alaikäisten vanhemmat korvausvelvollisiksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *