Hae
Gaalanainen

Milloin alkoholi on ongelma? – Pikkujoulut ilman kuplivaa!

Viime vuosina olen katsonut pikkujoulukaudelta muutamat pikkujoulut, joihin olen sitten osallistunutkin all in -asenteella. Alkoholin käyttö on yleisesti vähentynyt monessa kaveripiirissäni muutenkin paljon sitä mukaa kun ikää ja lapsia on tullut lisää. Minä olen lopettanut käytännössä kolmannen lapsen syntymän jälkeen viikonlopun yksi tai kaksi siiderilasillista kokonaan. Nimittäin minulle tulee pienestäkin määrästä kuplivaa jäätävä väsymys, joten mieluummin merkitsen kalenteriin isompia karkeloita, joista on myös seuraava päivä mahdollista palautua.

Ja pikkujoulukaudella niitä yleensä on tuplasti enemmän tarjolla.

 

Pikkujoulukausi ilman alkoholia?

Pikkujoulukausi ilman alkoholia?

Poikkeusaika hyvä hetki tarkkailla alkoholin käyttöä

Kun korona rajoitti ravintoloiden aukioloa, mietin että tämä on myös hyvä tapa tarkkailla omaa suhdettani alkoholiin. Siis lähinnä määrää, jonka pystyn kerralla juomaan. Kun yhtä tai siideriä ei ole ”enää lupa” tai kannattavaa juoda, niin sen kerran kun ulos lähden, niin vedän sinne puoli viiteen. Syyskuussa, kun olin viimeksi juhlimassa join iltakuuden ja aamuneljän välissä ainakin kaksi juomaa tunnissa. Mitä se sitten tekee kymmenessä tunnissa – 20 siideriä, skumppaa ja virtasta. Jäätävä määrä!

Alalla, jolla työskentelen, juhlimistarjouksia tulee aika usein, mutta koska en pysty ikinä lähtemään ex tempore , niin kun kerran lähden, lähden sitten pitkän kaavan kautta. Olen keittiöpsykologisoinut, että en ehdkä raski lopettaa juhlimista, koska tiedän, että seuraavaan kertaan on taas pitkä aika.

Superhauskaahan se (itse juhliminen) on, mutta kun olen syksyn aikana tarkkaillut elämäntapojani huomasin seuraavanlaisen kaavan. Elän kuukauden suhteellisen terveellisesti, paiskin töitä, urheilen. Saatan hoikistua kilon tai kaksi. Sitten odottaa palkinto. Juhlat. Hauskat ja ihanat. Hetken aikaa saa olla vapaa ja vastuuton. Siksikään niitä ei malttaisi lopettaa. Mutta seuraavan varsinaisen ”lepo”päivän sijaan, nyt meneekin koko seuraava viikko selviytyessä juhlista. Tuolloin syön miten sattuu, treenit eivät suju, kunhan vaan selviydyn jotenkin arjesta ja töistä. Ehkä keskiviikon kohdalla olo helpottaa, mutta sitten alkaakin jo kuukautisturvotus ja hormonien heittely.

Ehkä aloitettujen elämäntapamuutosten tulos ehkä tästäkin syystä, nolla? Pitkässä juoksussa, neljän viime vuoden aikana, kymmenen lisäkiloa on voinut muodostua myös tästä nollasta plus paikoin todella stressaavasta arjesta.

Alkoholin vaikutus elämäntapamuutoksessa

Olkoonkin että vahingoitan tällä vain itseäni, niin järkikin sanoo tässä kohtaa, että ehkä alkoholin käyttöä olisi muutettava jotenkin? Siis lähinnä jos haluan jotakin muutosta kehossaan? Mutta entä mieli? Ehkä se haluaisi kovasti odottaa ja juhlia?

En ole juonut alkoholia seitsemään viikkoon. Väsymystä se ei ole vienyt, siihen löytyi viime viikolla verikokeissa toinen syy. Mutta tietenkin kuukaudet ovat olleet tasaisempia.  Ei ole vapauttavaa nousua, mutta ei ole jäätävää laskuakaan. Mutta kokonaisvaltaiseen väsymykseen, alkoholin käyttö vaikuttaa tällä empiirisellä kokeilulla vain sen neljä päivää juhlien jälkeen.

Jos jatkaisin nollausjuhlimista kerran tai kaksi, niin elämäntapamuutoksen osalta, jos sellaista aion tehdä, minun on joko oltava todella tiukka ruokailun suhteen juhlimiskertojen jälkeen. Tai vähennettävä radikaalisti nollaus-juhlimista.  Tai lopetettava hetkeksi kokonaan? Aivan kun niitä nytkään olisi älyttömästi ollut, mutta sen verran että kehoon se on varmasti vaikuttanut.

Pikkujoulukausi ilman kuplivaa?

Koska tältä vuodelta pikkujoulut ovat koronan takia enemmän tai vähemmän peruttu, olen ajatellut jatkaa tipatonta. Olemme toki sopineet kavereiden kanssa pikkujouluhenkisiä ravintolatreffejä ja kotivierailuja, mutta holi on niissä tänä vuonna niissä muutenkin aikaisempaa pienemmässä roolissa, joten jännä nähdä tunnenko jääväni mistään paitsi.

Lisäsin marraskuuksi vähän haastetta ja yritän pyristellä eroon energiajuomista. Sain syksyn alussa Puhdistamolta lähetyksen terveellisempiä energiajuomia,* joita latasin nyt jääkaappiin, joihin saa koskea vain äärimmäisessä väsymystilassa.

Mietin sitten joululoman alkajaisiksi, jos kokeilen vanhaa linjaa; juon alkoholia sen muutaman lasillisen?

 

Lue myös

Selfie-kulttuuri lihottaa

*Puhdistamon juomat saatu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *